Elvesztek a levelek a Gmail-ben

Elvesztek a levelek a Gmail-ben

Február utolsó napján 150 ezer gyanútlan ember hitte azt, hogy a saját rendszerében van a hiba, amikor nem találták Gmail fiókjuk tartalmát, holott ez a Gmail aktuális rendszerhibájának volt köszönhető.

Annak ellenére, hogy a Gmail felhasználóknak „csak” a 0,08 százalékát érinti a szerencsétlenség, ez igen jelentős csoportot jelent, főként azok számára, akik közéjük tartoznak.

A pánikhangulat jelentős méreteket öltött, míg végül a Google nyilatkozata alapján kiderült, hogy a levelek és egyéb tartalmak nem semmisültek meg végleg, azokat vissza lehet állítani, melyet a Google külön kérésre meg is tesz.

A hiba nélküli visszaállításra nincs garancia, az eddigi esetekben többé-kevésbé sikerült.

Ebből leszűrhető az a következtetés, hogy bármilyen megbízható is legyen egy levelező rendszer, a megfelelő óvintézkedéseket meg kell tenni, főként, ha fontos dolgokat tárolunk rajta.

Tökéletesen biztonságos rendszer nem létezik, ezért ha valaki céges levelezést folytat, akkor gondoskodnia kell az adatmentésről, például a Gmail Backup erre nagyon jó eszköz lehet.

Mielőtt bárki lehúzó kritikával illetné a Gmail-t, illetve a Google alkalmazásokat, érdemes átgondolni, hogy évek óta ingyen áll rendelkezésünkre, és nem fordul elő túl gyakran hasonló rendszerhiba.