A Facebook értéke 50 milliárd dollár

A Facebook értéke 50 milliárd dollár

„Aki nincs a Facebook-on, az nem is létezik.” Ez a szállóige gyorsan elterjedt, és valóban a tavalyi évben tartolt a Facebook, év végére elérte az 50 milliárd dolláros cégértéket.

facebook

Ezen kívül Mark Zuckerberg lett a tavalyi „év embere”, valamint filmet is készítettek a kezdeti időszakról, ami igen nagy közönségsiker lett.

 

A Facebook sikere

 

Érdemes elgondolkodni azon, hogyan sikerült a Facebook-nak az, ami a MySpace-nek és az IWIW-nek nem ment. Ehhez meg kell érteni, hogy egy közösségi portál esetében közel nem elegendő elérni a kritikus felhasználói tömeget, tudni kell kezelni őket.

facebook mark zuckerberg

A Facebook nem csak elkészítette azokat az alkalmazásokat, melyekre a felhasználóknak szüksége van, de nagyon ügyesen bevezette azokat, valamint végtelenül egyszerűen megtanította, hogyan kell azokat használni, így képes volt elérni, hogy a felhasználók rövid időközönként visszajárjanak az oldalra.

A Facebook fejlesztése során nagyon gyorsan előtérbe került az a nézőpont, hogy nem elegendő a nagy számú regisztráció, foglalkoztatni kell a tömegeket, valódi közösségi portál funkciókat kell létrehozni.

 

Facebook hírfolyam

 

Az oldal egyik legfontosabb funkciója a tökéletesített hírfolyam, mely az ismerősök által megosztott tartalmakat kilistázza.

A hírfolyam önmagában nem lenne elegendő funkció, hiszen ezzel az IWIW is próbálkozott, ennél sokkal többre van szükség, melyet a Facebook sikeresen megoldott.

A hírfolyam algoritmusa két szempont szerint listáz, egyrészt figyelembe veszi a megosztott tartalom frissességét, valamint a népszerűséget, ez a két kritikus pont van, mely alapján a megosztott tartalom látható, és ez az a pont, amiért a felhasználók akár óránként is visszajárnak az oldalra, de nagyon sokan folyamatosan be vannak jelentkezve.

 

Mark Zuckerberg

 

A Facebook „apja” nagyon gyorsan a világ legismertebb személye lett, és ennek nem csak az az oka, hogy tavaly az év emberévé választották, sokkal inkább a „The Social Network” című film, mely igen nagy sikert aratott.

Ezáltal Mark Zuckerberg igen népszerű lett, attól függetlenül, hogy a film nem igazán volt rá nézve hízelgő. A filmben bemutatott ifjú titán közelében nincs a valódi Zuckerbergnek, ennek ellenére ő mégis megerősítette annak elfogadottságát.

Természetesen, népszerűségéhez nagymértékben hozzájárul, hogy adományozásai révén igen pozitív képet alakított ki a társadalom a fiatal milliárdosról.

Ezzel a cikkel elindítottam egy Facebook érdekességekről szóló sorozatot, a friss cikkeket megtalálod az oldalon, valamint a Facebook hírfolyamban. Üdv, franky silver