Karhatalmi erőfitogtatás vagy infrastruktúra fejlesztés a pekingi követőrendszer?

Karhatalmi erőfitogtatás vagy infrastruktúra fejlesztés a pekingi követőrendszer?

A kínai kormány új rendszert tervezett az infrastruktúra javítása céljából, melynek alapján minden bekapcsolt mobiltelefon térbeli mozgását tudja követni.

Mivel Pekingben a tömegközlekedés katasztrofális, ezért a kormány úgy gondolta, nincs más megoldás a városlakók mozgásának felmérésére, mint egy rendszer, mely a mobilfelhasználókat képes jelen időben követni.

A rendszer bevezetése által 17 millió ember kerülne azonnal megfigyelés alá, ám a kormányzat szerint ez kizárólag olyan célból kerülne bevezetésre, hogy a város forgalmának hatékonyságát növeljék a nyert adatok alapján.

A tervek szerint a mozgást figyelő és adatfeldolgozó számítógépközpont nem csupán adatokkal szolgálna, de előre képes lenne jelezni a közlekedési fennakadásokat, hogy azok megelőzhetők legyenek a kialakulás előtt. Az új program neve Information Platform of Raltime Citizen Movement (Valósidejű Lakosságkövető Információs Platform).

 

Valóban forgalomfigyelés?

 

A rossznyelvek szerint az új rendszernek semmi köze a forgalom hatékonyságának növeléséhez, sokkal inkább a kommunista vezetés elővigyázatossága a politikai szerveződésekkel szemben.

A kínai kormány a közösségi hálózatokat teljes mértékben cenzúrázza, ennek ellenére nem tud gátat vetni a politikai szerveződéseknek, mivel az okostelefonok ebben igen nagy teret nyújtanak manapság.

Az említett rendszer bevezetésével nem csupán a forgalmi dugókat, de a tiltakozó gyűléseket is még azelőtt fel lehetne számolni, mielőtt megtörténne.

Csen Derong egyetemi professzor szerint a mobiltelefonok követése messze meghaladja a szimpla adatgyűjtés határait, hiszen pontosan ez a funkciója a forgalomban elhelyezett érzékelőknek, melyek alapján ugyanolyan pontos adatok kaphatók, és természetesen azok is valós idejűek.

Sokkal inkább arról van szó, hogy egy a kormány számára szükséges követőrendszert forgalomoptimalizáló rendszernek álcáznak, hogy a politikai tiltakozásokat csírájukban képesek legyenek elfojtani.

A rendszer ötletére nyilvánvalóan az arab országokban kialakult gyors és spontán helyzet adott okot, a kínai vezetés szeretné megelőzni saját kormánya megdöntését, és erre a pontos követőrendszer nagyon jó eszköznek bizonyulhat. Amennyiben ez a követési rendszer bevezetésre kerül, valóban esélye sem lesz a tiltakozó gyűléseknek, hiszen a rendőrség hatékonysága maximálisra növekedne.