Rendszeres Twitter leállások

Rendszeres Twitter leállások

A Twitter egyértelműen nagyobb forgalmat bonyolít, mint amit a szolgáltató képes kiszolgálni, ennek köszönhetők az egyre gyakoribb leállások.

A két nappal ezelőtti szünetelő, illetve részleges Twitter szolgáltatás nem éppen egyedülálló jelenség, ugyanis múlt hónapban négy nagyobb leállás is volt, nem is számolva a kisebb problémákat.

Bár a leállás csak részleges volt, üzeneteket lehetett küldeni, ám azok nem értek célba, a rendszeres Twitter felhasználók számára ez majdnem akkora problémát jelentett, mintha nem lett volna elérhető a weboldal.

Hasonló volt a szituáció egy-két évvel ezelőtt az IWIW tekintetében, amikor hirtelen megnövekedett a felhasználói létszám, amire az akkori rendszer nem volt felkészülve, így rohamléptekben kellett újra fejleszteni az egészet. A Twitter esetében nem ilyen súlyos a helyzet, hiszen a leállásokat pár óra alatt orvosolják, ám az szemmel látható, hogy még most sincsenek felkészülve ekkora üzenet mennyiségre, mint ami naponta bonyolódik a Twitteren.

A Twitter esetében nem a felhasználók tábora növekedett olyan súlyos mértékben, mint annak idején az IWIW-nél, itt sokkal inkább az üzenet mennyiség robbanásszerű növekedése okozza a problémát.

Számok tekintetében ez annyit jelent, hogy tavaly még napi 50 millió üzenet lett továbbítva, míg ez mára 140 millióra növekedett. Ez egy elképesztő növekedés, mely természetesen a Twitter cégértékét is majdnem megnégyszerezte, ám ez láthatóan a felhasználói élmény rovására megy.

El lehet gondolkodni azon, hogyan lehetséges ekkora üzenet mennyiség növekedés, holott a felhasználók számszerű növekedése közelében sincs ennek az aránynak. A válasz az automata megosztásokban rejlik, melyet a különböző webes szolgáltatások küldenek. A közösségi marketingnek ez a része erősen megkeseríti olykor a fejlesztők életét, ami idővel csak egyre erőteljesebb lesz.

Magyarországon a Twitter nem tartozik az élvonalbeli közösségi portálok közé, így mi talán kevésbé érzékeljük az akadozásokat, de a két nappal ezelőtti komoly leállások azért érezhetők.