Az Internet Explorer 6 elhalálozási évfordulója

Az Internet Explorer 6 elhalálozási évfordulója

Szinte hihetetlen, de igaz, hogy az internetezők egytizede még ma is az elavult IE6 böngészőt használja, ami tíz évvel ezelőtt jelent meg, és több mint egy éve volt a hivatalos temetése, ezzel jelezve, hogy az elavult szoftver rég halott.

Teljességgel érthetetlen, hogy az emberek miért állnak át olyan nehezen az új dolgokra, ami kényelmesebb és biztonságosabb. Nyilvánvalóan nem az ár az elsődleges szempont, ezt bizonyítja az IE6, amit olyan nagyon nehezen cserélnek le a felhasználók a jobb, korszerűbb, biztonságosabb változatokra.

Az elmúlt egy évtizedben nagyon sok változáson ment keresztül a böngészőpiac. Többek között megjelent a Chrome és a Firefox, de az IE-nél maradva is azt láthatjuk, hogy a továbbfejlesztett változatok sokkal biztonságosabbak.

Mindezek ellenére a Microsoftnak külön kampányra van szüksége ahhoz, hogy rávegye a felhasználókat a frissítésre.

A kampány elsődleges eleme, hogy már évek óta nem adnak ki javításokat az IE6-hoz, amin egyébként igen nagy biztonsági rések vannak, továbbá nem szabványos HTML kódokat követel meg a weboldalaktól. Ez mégsem elegendő az újra való átálláshoz.

Az IE6 jelenlegi legnépesebb felhasználói tábora Kínában van, náluk még a cégek sem veszik a fáradtságot, hogy új böngészőt vezessenek be.

Az IE6 temetésének időpontjában, egy évvel ezelőtt, világviszonylatban, még mindig az internetezők ötödrésze használta az elavult böngészőt, mely számadat a Microsoft kampányának köszönhetően mára felére csökkent, ám ez még mindig jóval több annál, ami ésszerű lenne.

Akik a legjobban ragaszkodnak a jól megszokott, egy évtizedes kiöregedett böngészőhöz, azok Kínában találhatók, a második helyen Dél-Korea landolt. Sok felhasználó van még Japánban, Tajvanon, Indiában, Vietnámban és Dél-Afrikában.

Magyarország felvette a haladás fonalát, már évekkel ezelőtt tömegesen átálltak a felhasználók újabb verziókra, jelenleg 2% alatt van azok száma, ahol még mindig az IE6 van használatban.

Egyszerűen érthetetlen, hogy az IE6 globális felhasználása miért nem esett 1% alá már évekkel ezelőtt, mivel semmi nem indokolja, hogy valaki kitartson emellett, hiszen nem kényelmesebb, nem gyorsabb. Ideje lenne észrevenni a dátumot a naptárunkon.