Automatikus spammelés a Facebookon

Automatikus spammelés a Facebookon

 

Újabb biztonsági hiba a Facebook rendszerben, ami a fejlesztők figyelmetlenségéből adódott, egyes oldalak megnyitásakor automatikusan bejegyzések generálódnak saját üzenetfalunkra.

Egy-két napja a felhasználók egy része már észrevette, hogy automatikus bejegyzések jelennek meg saját üzenetfalukon, általában egy lájkolás eredményeképpen, ám sokszor még ez sem kell hozzá, elég, ha az oldal megnyitásakor a felhasználó online a Facebookon.

A Facebook fejlesztők csupán egy szűrőt felejtettek el elhelyezni a beviteli oldalon, el is készült egy kód, melyet egy adott weboldalon elhelyezve aktivitást lehet generálni, mindössze az oldal megnyitásával.

Az automatikus spammelésről semmilyen értesítést nem kap a felhasználó, esetleg később észreveszi a saját bejegyzései között a szemetet, ám a kód úgy lett létrehozva, hogy azt ne lehessen egy egyszerű tiltással megszüntetni.

Jelenleg csak azok nincsenek veszélyeztetve, akik Chrome beta vagy dev változatot, valamint Safarit és IE-t használnak. Firefox és Opera, továbbá a Chrome stabil verziója alatt fut a kód. Ez azért érdekes, mert hazánkban a felhasználók több mint fele Firefox-ot használ.

Mivel nagyon sok felhasználó folyamatosan online a Facebook-on, internetezés közben bárhol belefuthat ebbe a hibába, akaratán kívül, hiszen ez a kód olyan mértékű aktivitást képes generálni, amit sok, nagy látogatottságú oldal gyorsan ki akar használni.

Firefox használóknak javasolt a No Script kiegészítő, ami képes elkapni az alkalmazást, és rákérdez, hogy kívánjuk-e futtatni.

A hiba teljesen biztos, hogy hamarosan javításra kerül, addig is nincs más lehetőség, mint a böngészőben letiltani a script futtatást, esetleg átmenetileg biztonságosabb böngészőre váltani.