Hanyatlik az illegális file csere

Hanyatlik az illegális file csere

 

Az USA-ban három év alatt felére csökkent az illegális file cserélők száma, most már szemmel látható, hogy nem feltétlenül a lopás volt a cél, sokkal inkább a szolgáltatás minősége.

Három évvel ezelőtt az USA-ban az internetezők 16 százaléka (28 millió felhasználó) használt illegális file cserélő szolgáltatás zeneletöltéshez. Ma ez az arány már csupán 9 százalék, ami igen jelentős csökkenés.

Az egész folyamatot a LimeWire bezárása és az azelőtti időszak indította el, mivel a LimeWare egyre gyakrabban volt kénytelen a bíróságot látogatni, ezzel együtt egyre labilisabbá vált a szolgáltatás minősége. A LimeWare bezárása jelentős változásokat okozott a továbbiakban, hiszen a felhasználóknak át kellet térnie más megosztókra, ami főként a Frostwire és a Bittorrent volt, ám nagyon sokan felhagytak az illegális letöltésekkel.

Idén végeztek egy igen kiterjedt felmérést a felnőtt internetezők körében az USA-ban, minek alapján világossá vált, hogy az illegális file cserélés elsődleges oka nem a lopás, sokkal inkább a szolgáltatás minősége, mivel a legális letöltési lehetőségek sokszor nagyon kényelmetlenek, valamint a kínálatuk is igen szegényes.

Ahogy fejlődnek az online letöltési lehetőségek, olyan arányban tér át egyre több felhasználó ezekre, és felhagy az illegális letöltéssel, mivel annak így már nem igazán van értelme.

Teljesen világossá vált, hogy soha nem lett volna ilyen mértékű az illegális zeneletöltés, ha legális úton kényelmes és könnyű lenne a vásárlás. Ez most megoldódni látszik, bár hazánkba kissé más a helyzet, mivel a nagy szolgáltatók nem együttműködők ebben a kérdésben, a szerzői jogvédelem egészen másmilyen, mint az USA-ban, sokkal nehézkesebb, valamint ne felejtsük el, hogy mi egészen másként állunk a szellemi tulajdon kérdéséhez, társadalmilag elfogadottabb, mint máshol.

A filmletöltésekkel kapcsolatban hasonló tendencia mutatkozik, így nagyon valószínű, hogy az egész kalózkodás, illetve illegális letöltés kérdése megoldódik egy-két éven belül.