Újabb vizsgálat indult a Google ellen

Újabb vizsgálat indult a Google ellen

 

Két napja egyezett ki a Google az amerikai Szövetségi Bizottsággal a Zümmel kapcsolatos panaszokat illetően, máris újabb vizsgálat indult a cég ellen, miszerint versenyellenes eszközöket alkalmaz monopóliumának fenntartása érdekében.

A Google a Zümm elindításakor elkövette azt az óriási hibát, hogy teljes mértékben elérhetővé tette a felhasználók személyes adatait. A Google szinte azonnal javította a beállításokat, de az okozott károk miatt vizsgálat indult ellene, ami most zárult le egy kiegyezéssel, mely igen szigorú feltételekkel született meg a Google-ra nézve.

A Google elismerte, hogy súlyosan vétett az adatvédelmi szabályok ellen, amikor nyilvánosan elérhetővé tette a felhasználók adatait. A következő két évtizedben a Google-nak biztosítania kell egy független cég által a folyamatos és visszatérő ellenőrzéseket.

Szinte a megállapodással egy időben újabb vizsgálat indult a Google ellen, a hivatalos vád monopólium a keresőpiacon. A panaszt a Microsoft tette meg Brüsszelben, szerinte a Google versenyellenes eszközökkel biztosítja saját monopol helyzetét.

A bizonyíték elsősorban a Google és a YouTube kapcsolatából indul ki, mivel a keresőóriás preferenciális eléréssel rendelkezik a videomegosztóhoz, a többi keresőt kizárja az indexelésből, így ellehetetlenítve őket a versenyben.

A helyzet hasonló lesz a Books Agreementtel kapcsolatban is, amennyiben annak indulásáig nem születik legalább ideiglenes döntés.

Az EU már az elmúlt évben vizsgálatot indított a Google ellen, mivel Európában jóval kiélezettebb a helyzet, mint a világ bármely más pontján. Európában szinte nem is létezik keresőpiaci verseny, mivel a Google 95%-os részesedésével minden más keresőt lesöpört a pályáról.

Fókuszba került a Google hirdetési szerződése, mely szerint nem lehetséges a hirdetések adatainak átmozgatása más platformokra, ez befolyásolja leginkább ezt a hihetetlenül magas részesedési arányt.

Az európai vizsgálat igen nagy kiterjedésű, egyéb panaszokat is figyelembe véve történik, ezért nem valószínű, hogy túl gyorsan eredmény lenne várható, addig pedig minden marad a régiben.