Belháborúk a Google-nál

Belháborúk a Google-nál

A Google jellege olyan mértékben szerteágazó, hogy óhatatlanul is éles érdekellentétek alakulnak ki az egyes területek között, úgy tűnik, hogy a Google új vezetése nem képes ráerőltetni az egységet a csapatra.

A Google frissített rendezési algoritmusa igen eredményesen szűri ki február óta az értéktelen tartalomfarmokat a keresési találatokból, aminek a becsületes webfejlesztők igen erősen örvendeznek, nem úgy a visszaélők, akik lopott tartalmakkal futtatott spam oldalakkal kerestek igen sokat. Az ő számukra óriási veszteséget jelentett a frissítés.

Mint a napokban kiderült, a Google Places szolgáltatás is ezek közé az értéktelen spam oldalak közé lett sorolva, melynek a Places igazgatója igen kevéssé örült. A Google Places szolgáltatás alapja, hogy külső forrásból húz be étterem értékeléseket, továbbá Google hirdetéseket tesz melléjük, tehát pontosan megfelel a spam oldalak működésének.

Felháborodottságát igen hangos támadásokkal nyomatékosította a keresőfejlesztő csapat ellen, igazságtalannak tartja, hogy spam oldalként lett definiálva a Places, holott szerinte a Google Places a Google legértékesebb partnere.

A történet hátterét kiegészíti az a lényeges információ, hogy a Google Places bevételekért felelős igazgatónője igen erős érzelmi szálakkal kötődik a Demand Media elnök-vezérigazgatójához, aki egyébként a világ legnagyobb tartalomfarmjainak tulajdonosa, az Adsense hirdetésekből befolyó bevétele meghaladja a kétmilliárd dollárt. Ennek fényében érthető a hölgy zaklatottsága.

Több hangos vita után a keresőcsapat manuálisan kivette a Google Places-t a szűrésből, így az visszakerülhetett eredeti helyére a keresőben, bár a vitáknak ezzel nincs vége, hiszen a keresőcsapat valóban nem hibázott, amikor az algoritmus értéktelen spam oldalnak definiálta a Places-t.

A belháború azt mutatja, hogy a Google új elnök-vezérigazgatója küzd a csapat összetartásával, nincs meg az egység, ami Eric Schmidt vezetése alatt jellemezte a Google-t.