A Facebook hatalmas gyarapodása és környezettudatos szemlélete

A Facebook hatalmas gyarapodása és környezettudatos szemlélete

Az idei első negyedév adatai szerint a Facebook regisztrálás minden eddigi tempót felülmúlt, melyet a Facebook folyamatosan követ az adatközpont bővítéssel, hogy a szolgáltatás színvonala ne szenvedjen csorbát.

Az idei első negyedévben 80 millió új felhasználó regisztrált a Facebook-ra, ami jelentős gyorsulást jelent, holott erre az időszakra már a regisztráció tempójának lassulását jósolták, ám a Facebook gyorsabban növekszik, mint eddig bármikor.

Jelenleg a Facebook felhasználók száma meghaladja a 665 milliót, ami azt jelenti, hogy jelenleg másodpercenként 10 ember regisztrál a közösségi oldalhoz. Ebben az ütemben haladva az év végére valószínűleg meghaladja a Facebook felhasználók száma az egymilliárdot.

Hazánkban is tartják a tempót az új regisztrálók, már több, mint három millió magyar felhasználó van a Facebook-on, és ezzel a számadattal csak a tizenötödikek vagyunk Európában.

A magyar felhasználók között a nagy részt, 71%-ot az aktív korúak teszik ki, ez talán hirdetés szempontjából érdekes, hiszen így jóval nagyobb a hatékonyság.

A Facebook előre láthatta ezt a rohamos növekedést, hiszen még tavaly két új adatközpont építésébe kezdett, hogy képes legyen kiszolgálni a folyamatosan növekedő közösségi hálózati tagok igényeit.

A két új adatközpont egy 13 ezer és egy 15 ezer négyzetméteres területet foglal el, ami igen nagy beruházás. A második adatközpont építését még azelőtt elkezdték, hogy az első munkálatai befejeződtek volna.

Az adatközpont igen erősen energiahatékonyra lett tervezve, mely technológiák közül a szünetmentes áramforrás új szabadalmaztatás alatt áll. A Facebook a költséghatékonyság mellett mindig figyelt a környezettudatosságra is.

A Facebook által használt rendszerek alacsony energiafelhasználásra lettek tervezve, ami nem csupán költséghatékony, de erősen elősegíti a környezetvédelmet, ám ha többen használhatnák ezeket a technológiákat, az még erősebben elősegítené ezt az irányvonalat.

Pontosan ezért a Facebook úgy döntött, hogy nyilvánossá teszi az új adatközpont technikai részleteit és azt szabad felhasználásra bocsátja bárki számára, ezzel is tovább segítve a környezetvédelmet.

A Facebook azt nyilatkozta, hogy a környezettudatosság szempontjából pont itt az ideje, hogy az adatközpontok titkos technikai leírásai hozzáférhetők legyenek bárki számára. Ez a kijelentés nyilvánvaló támadás a Google ellen, hiszen hatalmas előnye van bárkivel szemben energiahatékonyság szempontjából.

A másik fontos oka, amiért a Facebook hozzáférhetővé tette az adatközpont technikai adatait, annak bekerülési költsége, hiszen a technológia hozzáférhetőségével egyidejűleg megnövekszik az ott alkalmazott hardverre való kereslet, ami egyidejűleg csökkenti a bekerülési költségeket, valamint ezzel egyidejűleg csökkenti a Google versenyelőnyét.

Egyre jobban látható és most már egyértelmű, hogy a Google valódi versenytársra talált, az elkövetkezendő idő eldönti, hogy képes lesz-e tartani továbbra is vezető pozícióját.