Nem vagyunk felkészülve a Facebook biztonságára

Nem vagyunk felkészülve a Facebook biztonságára

A Facebook most már biztonságos kapcsolaton keresztül is elérhető, nem kellett hozzá más, mint Mark Zuckerberg fiókjának feltörése.

Januárban egy hackernek sikerült feltörnie Mark Zuckerberg Facebook fiókját, ami pont elegendő volt ahhoz, hogy egy napon belül elérhető legyen az oldal biztonságos kapcsolaton keresztül.

Mindezek ellenére a legtöbb felhasználó az eddigi http kapcsolatot használja, holott a https kapcsolat jóval biztonságosabb, ám vannak hátrányai, egyes alkalmazások nem elérhetők.

A biztonság érdekében a Facebook előre jelezte, hogy előbb-utóbb kötelezővé teszi a biztonságos kapcsolatot, másként nem lesz elérhető az oldal, ám amíg a felhasználók egy része nincs erre felkészülve, addig ennek a kivitelezése lehetetlen, illetve túl sok felhasználót zárna ki a rendszerből.

Néhány régebbi böngésző nem támogatja a https kapcsolatot, és némely esetben nem egyszerű a böngésző frissítése, például egy vállalati hálózat esetén, ez az egyik oka, amiért ma még nem lehet kötelezővé tenni a biztonságos kapcsolatot a Facebook-on.

A másik nagy probléma, hogy nagyon sok céges oldal nem jelenik meg biztonságos kapcsolaton keresztül, ezért azokat át kell alakítani, ami időt vesz igénybe.

Mindezeket figyelembe véve a Facebook még nem teszi kötelezővé a https kapcsolatot, bár már előre vetítette, hogy ez valamikor a jövőben meg fog történni, addig pedig választható opcióként marad, mindenki maga dönti el, hogyan szeretné elérni a Facebook hálózatát.