Elköltöztek az IWIW lakók

Elköltöztek az IWIW lakók

Az elmúlt egy évben erős mélyrepülést élt meg az IWIW, az idei évet még talán kihúzza a közösségi portál, de napjai meg vannak számlálva.

2010 februárjától idén februárig eltelt egy év során az IWIW-en történő oldalbetöltések száma 120 millióról 40 millióra esett, tehát harmadára csökkent az aktivitás a portálon. A felhasználók száma is erősen lecsökkent, ám oldalbetöltések számából látható, hogy a jelenlegi felhasználók nagy része már nem aktív, csupán „ottfelejtette magát” a portálon.

Az elmúlt két hónap során a csökkenő tendencia még inkább felerősödött, az oldalbetöltések száma 20 millióra csökkent havi szinten, tehát mondhatjuk, hogy szépen lassan (nem is olyan lassan) hibernálódik a portál.

Valószínűleg az év végére eléri azt a minimális számadatot, amiért már nem lesz érdemes fenntartani a rendszert.

Azok számára, akik a Facebook-ot okolják a fennálló IWIW helyzet miatt, érdemes pár dolgot tudni. A Facebook feltűnésekor hazánkban sokkal lassabban terjeszkedett, mint más régiókban, aminek nem elmaradottságunk volt az oka, sokkal inkább az a tény, hogy az IWIW egy jó közösségi portálnak bizonyult, amit nehezen hagytak ott a felhasználók.

Az IWIW nem fordított kellő figyelmet arra, hogy megőrizze státuszát, nem fordított megfelelő erőforrást a fejlesztésekre, a technikai hiányosságok megoldására, ez az elsődleges oka annak, hogy a Facebook képes volt Magyarországon felülkerekedni.

A másik hatalmas ok a marketing kérdés. Online marketing szempontjából az IWIW olyan korlátozásokat hozott létre, minek révén képtelenség volt egy cég számára hatékonyan kommunikálni. Mivel a Facebook sokkal több lehetőséget nyújt közösségi marketing szempontjából a vállalkozásoknak, ezért nyilvánvalóan azt használják a korlátozott és igen drága IWIW helyett.

Nyilvánvalóan minden ember sokkal jobban szereti a fejlettebb és olcsóbb megoldásokat, ezért igen gyorsan tömegek vándoroltak át a Facebook-ra, ami ilyen szempontból szemlélve elkerülhető lett volna, ha az IWIW fejlesztés szempontjából idejekorán hajlandó lépni.

A fentiek értelmében az IWIW olyan zuhanó spirálba került az elmúlt egy év során, amiből nem valószínű, hogy ki fog tudni keveredni, szépen lassan elnéptelenedik, majd megszűnik a portál.