Hamarosan megszűnik a .hu domain-ek várólistája

Hamarosan megszűnik a .hu domain-ek várólistája

Időtlen idők óta bevett gyakorlat, hogy a .hu domain-ekre minimum két hetet kell várni a kötelező várólista miatt. Ennek ésszerűsége felettébb vitatott volt, és csak pár év kellett ahhoz, hogy eljussunk a majdnem normális regisztrációs folyamatig.

Elméletileg a várólista, ami eddig gyakorlatban volt, azok számára nyújtott lehetőséget, akik úgy érezték valaki más jogtalanul szeretné bitorolni az ő márkájukat, cégnevüket .hu domain létrehozásakor. Nyilvánvalóan ez elenyésző hányada volt az igénylőknek, ám ezért mindenki számára hatalmas nyűgöt jelentett a két hetes várólista.

Ez a gyakorlat nem csak a várakozás miatt jelentett problémát, de gátat vetett olyan marketing kampányoknak, ahol hirtelen reakciókra lett volna szükség, ám a hetekig tartó várakozás ennek útját állta.

Csupán pár évre volt szükség ahhoz, hogy megközelítsük a .com és egyéb domain-ek használatba vételének gördülékenységét, természetesen, azért annyira még most sem lesz egyszerű, pusztán a várólista törlődik júniustól.

Júniustól egy-két nap leforgása alatt használatba lehet venni az igényelt .hu domain-eket, bár az még továbbra sem lesz bejegyzett domain, csupán feltételesen használatba vehető, ami azt jelenti, hogy lehet használni, de jogilag még nem az igénylőé a domain, ez a folyamat továbbra is heteket vesz igénybe.

A jogilag való birtokbavételre való várakozás nem túl ésszerű megoldás, hiszen elméletileg a visszaélések elkerülése miatt van rá szükség, ám mivel a köztes időben is használható a domain, így a visszaélésekre van lehetőség.

A papír alapú szerződéskötési rendszer továbbra sem változik, tehát a kényelmetlenségek továbbra is fennállnak.

Valójában csak egy apró változtatás történt, ami által picit könnyebb lesz .hu domainhez hozzájutni, ám még igen messze vagyunk attól az ügymenettől, ami az összes többi domain-re jellemző. Nem is igazán lehet arra számítani, hogy a változtatás hatására ugrásszerűen megnövekszik a .hu domain igénylések száma.