A Google lenyomja a mobilszolgáltatókat?

A Google lenyomja a mobilszolgáltatókat?

Az Android 2.3 vagy annál újabb verzión hamarosan elérhető a Gtalk videotelefonálás, hamarosan kiderül, hogy a Google képes lesz-e lenyomni a mobilszolgáltatókat.

Mivel a Gtalk jelenleg még nincs különválasztva az Androidtól, ezért nem lehet azonnal letölteni, hanem meg kell várni az aktuális szoftverfrissítést. Nyilvánvalóan később külön lesz választva az operációs rendszertől, de erre még valószínűleg várni kell egy keveset.

Elsőként azok kapják meg az új Gtalk funkciót, akik Google Nexus S-t használnak, ám még nem lehet tudni mennyire lesz működőképes vagy sikeres, hiszen a Google részéről ez már a sokadik próbálkozás ezen a vonalon.

A Gtalk elméletileg semmilyen hálózati korlátozást nem eszközölt, tehát Wifi-n ugyanúgy használható majd mint 3G/4G adatkapcsolaton.

Amennyiben ez a funkció sikeres lesz, akkor meglesz az első versenyképes konkurenciája a Skype-nak, valamint hatalmas érvágást okozhat a mobilszolgáltatóknak.

Elképzelhető, hogy hazánkban ebből semmit nem fogunk érzékelni, pontosan a mobilszolgáltatók befolyása révén, mint ahogy a Google Voice-ot sem tették elérhetővé nyilvánvaló okok miatt, holott az USA-ban a Google Voice-ot is sokan használják.

Amennyiben valóban létrejön egy jól használható és globális kommunikációs felület, talán a mobilszolgáltatók befolyását is meg lehet általa fékezni, bár véleményem szerint Magyarországon ehhez még éveknek kell eltelni.