A Facebook megelőző óvintézkedései az élősködők ellen

A Facebook megelőző óvintézkedései az élősködők ellen

Facebook hírek Mark ZuckerbergAz elmúlt időszakban igen sok biztonsági hiba került felszínre a Facebook felületén, amit a spam-ek és különböző kártékony elemek ki is használtak. Ezt vizsgálta felül a Facebook fejlesztő csapata, és megelőző védelmi intézkedéseket terveztek.

A legtöbb támadás a Facebook felületén a felhasználók tudatlanságára alapozva terjed. Nagyon sok vírus csábító üzenet formájában jelentkezik, a leggyakoribb a „tudd meg ki nézi meg a profilodat” üzenet, amire a legtöbb tapasztalatlan Facebook felhasználó rákattint.

Mindezek kivédésére a Facebook életbe léptet egy figyelmeztető rendszert, ami egy automatikus szűrőrendszerre épülő modul, jó eséllyel észleli a kártékony programokat és a spameket, és amikor ilyen link kerül a felszínre, előre figyelmezteti a felhasználót.

A legnépszerűbb élősködő a clickjacking, amikor egy weboldalon a like gomb felett egy láthatatlan program rejtőzik. A továbbiakban a Facebook figyelmezteti a felhasználót, mielőtt a link valóban kikerülne az üzenőfalra.

Az ilyen, és ehhez hasonló támadások nagy részét mostantól a Facebook blokkolja, ám ehhez az is szükséges, hogy a felhasználó tisztában legyen ezekkel a cseles támadásokkal, erre alakított ki a Facebook fejlesztő csapata egy oktató rendszert, minek alapján nem csupán kiszűri a lehetséges kártékony linkeket, de elmagyarázza a felhasználónak, hogy miért nem szabad ezeken a folyamatokon végigmenni, és hogyan lehet ezeket a továbbiakban felismerni.

A másik súlyos terület a jelszólopás, ebből adódóan a személyes adatokkal való visszaélés. Ezt az új bejelentkezési rendszer hivatott visszaszorítani, mely szerint egy új számítógépről való belépéskor értesítést küld a Facebook rendszere.

Ennek alapján minden felhasználó láthatja, ha egy másik számítógépről próbált valaki belépni a profiljára, így van lehetősége azonnal jelszót cserélni.

Természetesen, tökéletes biztonsági rendszer nem létezik, és a Facebook hatalmas kiterjedéséből adódóan mindig is vonzani fogja az élősködőket, de ezzel az új biztonsági intézkedéssel egy lépéssel mégis előrébb kerültünk.