Hamarosan itt a Firefox 5

Hamarosan itt a Firefox 5

A béta verziója már megjelent a Firefox 5-nek, a Mozilla fejlesztők gyorsabb tempóra váltottak, mostantól 18 hetente lehet számítani a böngésző új főverzióira.

Mozilla Firefox 5 béta

A Chrome-nál már hagyomány, hogy igen gyorsan jönnek ki az új főverziók, ám ez eddig a Firefox tekintetében nem volt megszokott. A felgyorsult kiadási ütemezés magával hozza azt, hogy az újdonságok listája jóval rövidebb a megszokottnál, hiszen a Firefox 4 mindössze két hónapja publikus.

A Firefox 5 kezelőfelületében nem történt változás, valamint a bővítmények kezelésében sem történtek változások, ami azonban jó hír, hiszen ebből adódóan az előző verzióhoz frissített bővítmények az ötös verzión is biztonságosan futnak.

Jelentős javítások azonban történtek. A megjelenítésért felelős motor javítva lett, most már támogatja a CSS animációt, valamint a JavaScript motor is kapott egy frissítést.

Javítások történtek a memória és hálózatkezelésen, ezáltal a teljesítmény 10 százalékot gyorsult az előző verzióhoz képest.

Két lényeges újdonság került be a Firefox 5 verzióba, az egyik már az előzőben is benne volt, csak kissé eldugott helyen, ez a „do not track” funkció, amit ha bekapcsol a felhasználó, akkor a látogatott oldalakkal automatikusan közlésre kerül, hogy nem történt semmilyen beleegyezés a követésbe, így a felhasználó azonosítása tilos.

Ennek most még nincs különösebb jelentősége, ám hamarosan elkezdődnek a törvényi szabályozások előkészületei erre vonatkozóan.

A másik újdonság a Firefox 5 tekintetében, hogy a böngésző felületén is be lehet állítani a frissítés gyakoriságát. Ki lehet választani, hogy a béta verziók, illetve a legfrissebb fejlesztések révén történjen-e a frissítés. Ez a funkció főként a fejlesztőket érinti.

A gyorsabb ütemezésnek remélhetőleg meglesz az a hatalmas előnye a felhasználók számára, hogy a hibák javítása gyorsabban elérhetővé válik. A Chrome tekintetében bevált a gyors ütemezésű verzióváltás, valószínűleg ez ösztönözte a Firefox váltását is az új kiadási tempóra.