Arcfelismerő funkció a Facebookon kérés nélkül

Arcfelismerő funkció a Facebookon kérés nélkül

Az USA-ban már tavaly óta aktív a Facebook arcfelismerő funkciója, a napokban a magyar felhasználók számára is elérhetővé vált, ezzel téve könnyebbé a fotók felcímkézését.

Facebook Mark Zuckerberg

Mostantól a Facebook minden egyes feltöltött fotót kielemez, összeveti azt a többi felhasználó fotóival és automatikusan felajánlja az adott nevet a feltöltő számára. Ez használat szempontjából valóban könnyebbséget jelent, ám biztonsági okokból nem biztos, hogy túl praktikus.

Bárkiről készülhet olyan fotó, ami nem biztos, hogy olyan körülmények között készült, amit a fotón szereplő szeretne felvállalni, ám az arcfelismerő funkció révén azonnal nyilvánossá válik a felcímkézés után.

Természetesen, a lehetőség mindig fennáll, hogy valaki törölje a rá vonatkozó címkéket, de ez az utólagos korrigálás nem teljesen biztonságos, hiszen a feltöltés, felcímkézés és a címke törlése között eltelt időszakban sok ember láthatja azt a fotót.

A felmerült kérdést az EU adatvédelmi csoportja is megvizsgálta és az új szolgáltatást problémásnak ítélte meg. A probléma lényege, hogy az szolgáltatás automatikusan aktiválódik, és csak utólag tilthatják le a felhasználók.

Mivel még értesítést sem kaptak a felhasználók, így a legtöbben nem is tudják, hogy az arcfelismerő funkció aktív a profiljukban, ebből adódóan sok embernél ez nincs letiltva.

A letiltást a profilon belül, az adatvédelmi beállításnál lehet átállítani, az egyéni lehetőségnél kell kiválasztani a testreszabást, ott látható az új funkció, „rólam készült fotó jelzése az ismerőseimnek” névvel. A mellette lévő gomb jelzi, hogy a funkció bekapcsolt vagy kikapcsolt állapotban van, ez bármikor kikapcsolható vagy aktiválható.