Így védd a gépedet a kánikulában

Így védd a gépedet a kánikulában

A kánikula nem csak számunkra kellemetlen, a gépeinket is alaposan megviselheti. Néhány tudnivaló, hogyan védhetők meg a gépek az extrém meleg hatásaitól.

Notebook mobiltelefon

A különböző számítógépekben az áramkörök által felvett energia egy része akaratlanul is hőenergiává alakul át, ami általában nem jelent semmilyen problémát, hiszen ezért vannak ventillátorokkal és hűtőbordákkal felszerelve elektronikai eszközeink. Ezt a hőenergiát érzékeljük, amikor kezünkkel érezzük, hogy felforrósodott a laptop vagy az okostelefon a kezünkben.

Egyetlen probléma adódhat, a nyári kánikula időszaka, amikor a keletkezett hőenergiát nem képes leadni az elektronikus berendezés, mivel a levegő hőmérséklete igen magas.

Laptop esetén

A leggyakoribb probléma a laptopokkal van, ezek általában a hőségben gyakran és váratlanul újraindulnak. Ez a jelenség a hűtőrendszerben lerakódott por miatt van, ezért nem képes teljes mértékig ellátni feladatát, így a beépített védelem gondoskodik arról, hogy ha a gép túlhevül, akkor automatikusan kikapcsoljon.

Ez a probléma könnyen megoldható, el kell távolítani a laptop belsejéből a lerakódott port. Legjobb, ha szervizben végeztetjük ezt a feladatot, általában 4-6 ezer forintért elvégzik számunkra a szakemberek.

Amikor a laptop még garanciális, semmi esetre se próbálkozzunk házilag kitakarítani a laptop belsejét, mert ezzel elveszhet a garancia. Aki rutinos, az sűrített levegővel maga is elvégezheti a laptop takarítást, de gyakorlatlan felhasználók inkább ne kísérletezzenek.

Asztali PC esetén

Asztali PC esetén valamivel könnyebb a probléma megoldása, mivel a tápegység és a processzor hűtése jobban hozzáférhető, csak a ház oldalfalát kell eltávolítani és ecsettel vagy sűrített levegővel eltávolítható róla a lerakódott por.

Nagy kánikulában érdemes a ház oldalfalát levenni és úgy hagyni, amíg nem lesz hűvösebb az időjárás, ezzel megkönnyítjük a hűtést. Ugyan a por lerakódására jobban oda kell figyelni, és nagyobb lesz a zaj a gép működése közben, de a nyári melegben érdemes ezt az elővigyázatosságot megtenni.

Játékkonzolok esetén

A nyári hőségben érdemes a játékokat felmásolni a háttértárra, winchesterről futtatva kevésbé melegszik túl a gép.

Amennyiben a DVD meghajtóban lévő lemez nem pörög folyamatosan, akkor sokkal kevesebb hőt termel, nem utolsó sorban pedig sokkal halkabban a konzol játék közben.

Az is nagyon fontos, hogy a konzol ne legyen egy kis helyre betéve a többi elektronikai eszközzel, mivel azok működés közben egymást is melegítik, így a hűtés hatásfoka csökken.

Wifi router esetén

A wifi-router általában egy eldugott polcon kap helyet, mivel ezek nem nevezhetők túlságosan esztétikusnak, ám nagy melegben, ha nincs elegendő hely a szellőzésre, leállhat a működés és net nélkül marad a felhasználó.

Legalább nyáron, amikor igen nagy a hőség, érdemes a routert úgy elhelyezni, hogy az képes legyen szellőzni, és amikor a hőmérséklet már csökken valamelyest, akkor újra vissza lehet tenni a megszokott, eldugott helyre.

Amikor netezés közben működés helyett csak hibaüzeneteket lát valaki, akkor érdemes ellenőrizni, hogy nem a router melegedett-e túl, olyankor érdemes nagyobb helyet biztosítani az eszköznek.

Mobil és GPS

Bár teljesen egyértelműnek tűnik, mégis sokan elkövetik azt a hibát, hogy a mobiltelefont vagy a GPS-t az autóban hagyják rekkenő hőségben.

A meleg árt az akkumulátornak, legrosszabb esetben az még fel is robbanhat, és a gépjárműben igen nagy felmelegedés lehet, ha nem árnyékban parkolunk, ez pedig nem tesz jót a kocsiban hagyott elektronikai készülékeknek.