Vízbe esett a mobilod a strandon?

Vízbe esett a mobilod a strandon?

A legtöbb okostelefon rengeteg mindenre képes, ám a vízállóság csak kevés típusnál megoldott. Mit lehet tenni, ha nyaralás közben vízbe esik a mobil?

mobiltelefon mobil telefon

Első megoldásként a legtöbb embernek a száraz rizses vagy alkoholos megoldás jut eszébe, ám ezek egyike sem jó megoldás.

Előfordul, hogy a vízbe esett okostelefon használhatatlanná válik, de az még gyakoribb, hogy a felhasználó teszi azzá a vízbe esést követően, például úgy, hogy alkoholba áztatja, holott ez nem jó megoldás.

Amikor a mobil a Balaton vizébe vagy a strand medencéjébe esik, akkor van esély arra, hogy a készülék megmenthető, tengervízbe ejtett mobilnál ez sokkal kevésbé valószínű, mivel a tengervízben található só szétmarja a mobil fontos alkatrészeit.

A legjobb megoldás, ha a vízbe esett mobilt a lehető leggyorsabban szakszervizbe visszük, ahol alkatrészeire szedve a szakemberek kiszárítják, valamint ultrahangos berendezéssel kitisztítják a mobil belsejét.

Mit ne tegyünk

Bár a tévhit ma is közkézen forog, hogy a vízbe esett mobilt alkoholba kell áztatni, ez nem tesz jót a készüléknek.

A forgalomban lévő alkoholoknak, még a gyógyszertárban kaphatónak is, sokkal nagyobb a víztartalma, mint ami alkalmas lenne a mobil „meggyógyítására”, ezért jobb, ha hanyagoljuk az alkoholos megoldást.

Némelyek szerint száraz rizsbe kell tenni a mobilt, mert az felszívja a nedvességet. Ez valóban így van, ám a rizspor eltömíti a hangszórót, bepiszkolja az alaplapot, tehát nagyobb kárt okozhatunk ezzel a megoldással.

Azok, akik saját maguk szeretnék kiszárítani mobiljukat, óvakodjanak a száradás meggyorsításától. Sokan szeretnék minél gyorsabban kiszárítani a mobilt, ezért rámelegítenek, ám ez sok esetben azt eredményezi, hogy a mobil teljesen tönkremegy.

Még egy nagyon fontos tipp a vízbe esett mobilhoz, véletlenül se próbálja meg senki feltölteni a nedves mobilt, mert az zárlatot okozhat, a mobil akár fel is robbanhat.

A legjobb megoldás, ha szánunk némi készpénzt a szervizre, ahol szakemberek helyrehozzák az elázott mobilt.