Sétálással töltődő telefon

Sétálással töltődő telefon

A járás közben keletkező energiát elektromos árammá lehet alakítani, csupán egy apró eszközt kell a cipőbe szerelni.

energia cipő

Amerikai tudósok régóta kísérleteznek egy olyan eszközön, mely a járás közben keletkező energiát elektromos árammá képes átalakítani. Régóta ismeretes, hogy a sétálás közben termelődő energia elvesztegetésre kerül hő formájában, és ha meglenne a megfelelő technológia ennek az energiának a felhasználására, az nagymértékben megkönnyítene számos dolgot, például a mobiltelefon akkumulátorának töltését.

A Wisconsin Egyetem mérnökei kifejlesztettek egy olyan eszközt, mely cipőbe szerelhető, és a járás közben termelődő energiának 75%-át képes hasznosítani. Az eszközt erre kialakított, speciális cipőbe kell szerelni, majd az használat közben hozzávetőlegesen 10 Watt teljesítményt képes leadni.

energia cipő

A speciális, energiatermelő cipő nem akadályozza a járást és nem kényelmetlen, a beszerelt eszköz hermetikusan védve van, tehát semmilyen veszélyt nem jelent a használójára nézve. Az eszköz elzárt akkumulátorral rendelkezik, elsősorban a telefon, laptop, tablet feltöltésére lesz majd alkalmas.

A töltőkábel helyett nagy valószínűséggel vezeték nélküli töltéssel lehet majd használni, hogy ne okozzon kényelmetlenséget a mobil feltöltése útközben.

A cipőbe épített szerkezet nem csak mobiltöltésre lesz alkalmas, de nagy hatótávolságú rádióként is használható lesz, ebből adódóan az adótornyok és a mobil között segítené a vételt, ebből adódóan ez nem a mobil akkumulátorát terheli majd le. Így a mobiltelefon akkumulátorának üzemideje megsokszorozódik.

A cipőbe szerelhető energia átalakító eszközből jelenleg még csak egyetlen példány, a prototípus van, ezért egy keveset még kell várni arra, amíg kereskedelmi forgalomba kerül.