A szenátus és az amerikai versenyhivatal vizsgálja a Google-t

A szenátus és az amerikai versenyhivatal vizsgálja a Google-t

Eric Schmidt egy amerikai kongresszusi meghallgatáson volt kénytelen részt venni, mivel versenytársai azzal vádolják, hogy a Google befolyásolja keresési eredményeit.

Eric Schmidt Google

Eric Schmidt tagadta az elhangzott vádakat, miszerint a Google úgy befolyásolja keresési eredményeit, hogy saját oldalai mindig jobb helyezést kapjanak, mint a rivális cégek szolgáltatásai.

Ezt a feltételezett visszaélést vizsgálja a Szenátus albizottsága, valamint a Federal Trade Commission (amerikai versenyhivatal).

A washingtoni meghallgatáson Eric Schmidt azt állította, hogy a Google nem blokkol semmilyen hozzáférést egyetlen információ felé sem, így a versenytársak sem kerülhetnek hátrányos helyzetbe a keresőben.

A kérdésre, miszerint Eric Schmidt monopol cégnek tartja-e a Google-t, nem volt hajlandó egyenes választ adni. Elismerte, hogy jelentős piaci részesedéssel rendelkeznek, ám ezzel kapcsolatban csak annyit mondott, hogy pontosan ezért igen nagy a felelősségük, és ehhez mérten tevékenykednek.

Célzott arra is, hogy nem tevékenykednek hasonlóan, mint korábban a Microsoft, aki egyértelműen kihasználta monopol helyzetét.

Jelenleg az Európai Unió versenyszabályozó szerve is alapos vizsgálatnak veti alá a Google tevékenységeit.