500 millió dollárra büntették a Google-t

500 millió dollárra büntették a Google-t

A vád, ami bizonyítást nyert, tudatos törvénysértés, a Google illegális gyógyszerek reklámozását tette lehetővé, ezért az amerikai szövetségi ügyészség 500 millió dollár büntetést szabott ki.

Google 500 millió dollár büntetés

Az amerikai szövetségi ügyészség kénytelen volt külső segítséget igénybe venni a törvénysértő Adwords kampányok felderítéséhez. Ehhez a legmegfelelőbbnek David Whitaker bizonyult, aki saját maga is online gyógyszer kereskedelemmel és csalással foglalkozott, többször volt már börtönben, és jelenleg büntetése enyhítése volt az alku tárgya a segítségért cserébe.

A Google elleni nyomozás két évig tartott, mely időszak alatt Whitaker megtanította a szövetségi nyomozóknak azokat a trükköket, melyeket az illegális gyógyszerkereskedők használnak a reklámozáshoz.

A nyomozás révén kiderült, hogy a Google 2003 óta tisztában volt a külföldről USA-ba hozott gyógyszerek törvénytelenségével, ennek ellenére hat éven keresztül nem tett semmit, az Adwords reklámok révén lehetővé tette azok terjesztését. Ezeket a hirdetéseket csak 2009-ben tiltotta le, így hat éven keresztül segédkezet nyújtott az illegális gyógyszer kereskedelemben.

A Google számára kiszabott büntetés 500 millió dollár, melyet a Google kifizetett, továbbá nyilvánosan bocsánatot kért a törvénytelenségért. Az óriási büntetés összegét az amerikai szövetségi ügyészség az érintett gyógyszertárak és gyárak bevételei alapján számította ki.

David Whitaker, a két éves segítségért cserébe, nagy valószínűséggel a lehető legalacsonyabb büntetést kapja, mellyel azonban a károsultak elégedetlenek.