Be lesz tiltva a Facebook?

Be lesz tiltva a Facebook?

EU Európai UnióAz Európai Unió olyan adatvédelmi törvényen dolgozik, mely ha elfogadásra kerül, akkor a Facebook, a Google+ és egyéb közösségi oldalak illegálisak lesznek Európában.

Az adatvédelmi törvény még kidolgozás alatt áll, de ha a javaslatot elfogadják, akkor a közösségi oldalak nagy része nem lesz elérhető, illetve illegális lesz a használata az Európai Unió tagországaiban.

Az adatvédelmi törvény sarkalatos pontja, mely Viviane Reding uniós igazságügyi biztos által került kidolgozásra, hogy az internet felhasználók saját maguk rendelkezzenek személyes adataikkal, beleértve ebbe minden hozzászólást és fotót, melyet saját maguk töltenek fel, és azokat csak saját beleegyezésükkel használhassa fel bárki.

A másik fontos momentum a törvényjavaslatban, hogy az internet felhasználók bármikor töröltethessék adataikat, tehát a felejtés jogának biztosítása kötelessége az internetes cégeknek, oldalaknak, portáloknak.

Ez azért nagyon érdekes kérdés, mert a Google szolgáltatásainak nagy része úgy működik, hogy az adatok törlése csak nagyon hosszú idő után történik meg, miután az indexelés megtörtént, tehát ez a kérdés már nem csak a közösségi portálokat, hanem például a Google keresőt is érinti.

Az uniós törvénytervezet szerint, azoknak a cégeknek, közösségi hálózatoknak, amiknek az EU határain belül is vannak felhasználóik, mint például a Facebook és a Google+, biztosítaniuk kellene a lehetőséget, hogy működésük megfeleljen az Európai Unió adatvédelmi törvényeinek. Ez azt jelenti, hogy jelen állapotában a Facebook és a Google+, amennyiben a törvény elfogadásra kerül, illegálissá válik az Európai Unió területén élő felhasználók számára.

Amennyiben az új adatvédelmi törvény elfogadásra kerül, az óriási problémát okoz majd a Facebook és a Google+, valamint a felhasználók számára.

Érdemes azonban végiggondolni, hogy hazánkban az adatvédelmi törvények előírják a felejtés jogát, tehát, hogy bárki, bármikor töröltethesse adatait, ennek ellenére nem illegális sem a Google kereső, sem a Facebook használata, ahol mint tudjuk, ez nem lehetséges.

Az adatvédelmi törvény egységesítése nem új ötlet, hamarosan kiderül, hogy valóban megtárgyalja-e az Európai Parlament, és ha elfogadásra kerül, akkor ezt hogyan fogja kivédeni a Facebook és a Google, valamint ez hogyan fogja a felhasználókat érinteni vagy korlátozni.