Az angol Wikipédia elsötétítése

Az angol Wikipédia elsötétítése

Magyar idő szerint január 18.-án szerdán, reggel 6 órától 24 órán keresztül az angol Wikipédia leállításával tiltakozik a Wikipédia közössége az internet jövőjét fenyegető törvényjavaslatok ellen.

Wikipédia elsötétítés

Ezek a törvényjavaslatok, melyet az amerikai képviselőház STOP ONLINE PIRACY ACT (SOPA) és a szenátus PROTECT IP ACT (PIPA) tárgyaltak, súlyos károkat okoznának a szabad és nyílt internetben, amennyiben törvénybe iktatnák őket.

A SOPA törvényjavaslat (online cenzúratörvény) elfogadásával az új törvény értelmében joguk lesz bármilyen oldalt, vagy annak tartalmát az interneten keresztül cenzúrázni, vagy akár betiltani annak működését.
Ez érintheti a Youtube, a Facebook, a Google vagy a Yahoo felületét, de a kisebb portálokat is. A Youtube-ot könnyen bezárhatják, amennyiben akár csak egy kis filmrészlet is felkerülne az oldalra, hiszen ezzel szerzői jogokat sértenek meg.

A keresőoldalakat köteleznék arra, hogy a keresőmotorukba találatként ne jelenjenek meg a fájlcserélő programok, illetve a jogsértésen kapott oldalak címei. Ha a mai nap folyamán böngészünk az interneten, nagyjából látni fogjuk, hogy mely oldalak nem fognak működni a törvénybelépés után, ugyanis ezek az oldalak tiltakozásukat kifejezvén a mai napon szintén nem üzemelnek.

Természetesen kiskapu ebben a törvényben is van, mégpedig a tervezet egyik kitétele szerint az Amerikában jegyzett domainek alatt futó oldalakat nem lesz joguk letiltani. Csak érdekességképpen, a legtöbb illegális letöltő oldal (Pirate Bay) org, vagy com végződéssel rendelkezik, melynél az org végződéseket Virginiában jegyzik, tehát őket nem fogja érinteni ez a törvény.

Gyakorlatilag ezzel a törvénnyel az internetes szólásszabadságot akarnák egy az egyben beszüntetni, hiszen az egymás közti információáramlás helyett ismételten csak a nagy médiákra, csatornákra hagyatkozhatnánk, hogy ellássanak bennünket hírekkel.

Ha életbe lép a SOPA törvény, akkor tulajdonképpen az internet cenzúrázásának szinte korlátlan jogát a szórakoztatóipar kezébe adná. Minden olyan oldal, mely akár tudtával, akár tudta nélkül, akárcsak egy szerzői jogokat sértő oldalra is mutat, már azonnali letiltással lesz büntethető.

 

A cikket írta: Balla Ingrid