SOPA törvény felfüggesztése

SOPA törvény felfüggesztése

Az amerikai kongresszus határozatlan időre felfüggesztette az internet kalózkodás elleni SOPA és PIPA elnevezésű, ellentmondásos törvényjavaslatainak kidolgozását.

SOPA törvény felfüggesztése

A szenátus többségi vezetője, Harry Reid kedden elhalasztotta a tervezett szavazást, mivel felhasználók milliói és az online szolgáltatók ezrei tiltakoztak ezen törvényjavaslatok ellen.

Mint köztudott az angol Wikipedia is 24 órás szünetet tartott tiltakozása jeléül, mondván, hogy ezzel a törvényjavaslattal a szólásszabadságot, és a szabad és ingyenes internetet akarnák korlátozni, amihez pedig minden embernek joga van.

A Google is csatlakozott a tiltakozók tömegéhez, és petíciójához mintegy 7 millió felhasználó támogatását szerezte meg. A szólásszabadságért aggódó jogvédők mögött így a Google, Facebook és Yahoo szövetsége sorakozott föl, a szigorú törvényhozókkal szemben.

Az eredmény látványosra sikerült, a nem kis cirkusz után a kongresszus képviselői egymás után hátráltak ki a SOPA törvényjavaslat mögül, mondván, talán jobban át kell gondolni a helyes cél érdekében bevetendő eszközöket.

Az Obama adminisztráció szerint a szólásszabadság semmiképpen nem sérülhet a kalózkodás elleni harcban, és nem generálhat újabb biztonsági kockázatot. Azonban a szórakoztatóipar nagy valószínűséggel nem fogja annyiban hagyni a dolgot, és mivel a törvényhozók is egyetértettek abban, hogy az internet kalózkodásnak gátat kell szabni, – csak egy jobban kidolgozott törvényjavaslat segítségével -, joggal számíthatunk folytatásra.

 

Írta: Balla Ingrid