Bezárták a Megaupload fájlmegosztó oldalt

Bezárták a Megaupload fájlmegosztó oldalt

Bezárták a Megaupload oldalt az amerikai hatóságok, melyen felbuzdulva az Anonymus hackercsoport péntek hajnalban az Igazságügy minisztérium és az FBI honlapjával együtt mintegy tíz amerikai kormányzati honlapot támadott meg.

Megaupload bezárása

A Megaupload bezárása miatti tiltakozásként az Anonymus team lemezkiadók honlapját is megtámadta (BMI, Warner Music, Universal Music). A magát Anonymusnak nevező hackercsoport Twitter fiókján utalt rá, hogy a Megaupload bezárásával erre számítani kellett. A DMCA törvényben leírt értesítési és eltávolítási eljárásnak köszönhetően a Megaupload fájlcserélő ugyanis elvileg nem volt veszélyben, Kim Dotcom a cég egyik vezetőjének korábbi nyilatkozata alapján.

Megaupload tulajdonosai

A Megaupload bezárása talán inkább erőfitogtatás volt a kormányzat részéről, hiszen a bezárás időzítése a S.O.P.A., P.I.P.A. törvény kongresszusi tárgyalásához igen közeli időpontban történt. A Megaupload kiesése nagy fejtörést okoz világszerte, hiszen a nagy formátumú fájlok mailben való küldésének nehézségeire a megoldást a Megaupload szolgáltatása jelentette. Azonban tagadhatatlanul a film, zene letöltésre is a Megaupload igen elterjedtnek számított világszerte.

A Megaupload elleni vádak szerint mintegy ötszázmillió dollárnyi kárt okoztak a jogtulajdonosoknak a zenék, filmek, egyéb fájlok megosztásából eredően. A Megaupload vezetőjét Kim Dotcomot és három társát Új-Zéland területén vették őrizetbe az USA igazságügy minisztériumának kérésének engedve.

Vajon a Megaupload bezárása milyen mértékben lesz precedens értékű? Más fájlcserélők is ezen sorsra juthatnak a közeljövőben? A Megaupload bezáratása vajon az információ szabad áramlásának gátolásaként is felfogható? Az internet kemény cenzúrájának kezdete innentől lesz számítható?

A jövő egyenlőre még titok nekünk felhasználóknak.

 

Írta: Balla Csaba