Az EU nem kér a SOPA – PIPA törvényből

Az EU nem kér a SOPA – PIPA törvényből

Az USA az utóbbi másfél évben mintegy háromszázötven olyan internetes oldal ellen indított különböző eljárásokat, amelyek szerintük a szerzői jogvédelem ellen vétettek.

EU zászló

Az információszabadság, szólásszabadság a polgári lakosság joga, azonban a lobbista érdekek ezen jogok fölé próbálják helyezni a szerzői jogok védelmét az Egyesült Államokban. Egészséges egyensúly megteremtése helyett a kormányzati terror eszközével operálnak, ennek szemléletes példája a múlt heti Megaupload bezárása és a vezetőség letartóztatása.

Az Egyesült Államokban a SOPA, PIPA törvények tervezete szabályozta volna ezt a kérdéskört óriási szigorral, a közfelháborodásnak és több nagy internetes szolgáltató demonstrációjának köszönhetően azonban a támogatottsága a törvényhozásban is egyre gyengül. Az Európai Unió azonban az online gazdaság fejlődését nem kívánja így hátráltatni, az internet szabadságának nem kíván gátat vetni.

A polgári jogok és a szerzői jogok közötti ideális egyensúly létrehozását próbálják kidolgozni. Azonban az EU-nak nem szándéka az országokra bízni a szabályozást EU-s egységes szabályozás alá kívánja vonni. Ennek részeként az adatkezelés szigorúbb szabályozása is várható a szolgáltatók részére, az európai normarendszer szigorúbban kezeli a személyes adatok védelmét, mint az amerikai.

A felhasználó személyes adatai annak döntésével véglegesen visszavonhatatlanul törlésre kell kerülnie, az amerikai és a jelenlegi gyakorlattal ellentétben. Valamint a személyes adatok feletti kontroll teljes kézben tartása is a multinacionális cégeknél komolyabb odafigyelést igényelne.
 

Írta: Balla Csaba