A Facebook lebénul szombaton?

A Facebook lebénul szombaton?

Anonymus 2012. január 28.-án 12 órára háborút hirdetett a Facebook ellen. A Youtube-ra feltett üzenet szerint ekkor indul a világszerte mintegy hatvanezer szerveren futó közösségi portál támadása.

Facebook kezdőlap

Az Anonymus hackercsoport beismeri, nagy fába vágták fejszéjüket, hiszen a feltöltés egyben segítségkérés is a csata lebonyolításához. A felhívás a Low Orbit Ion Cannon letöltésére invitál, hiszen a minisztériumi weblapok sikeres bénításának múlt heti eszközét kaphatjuk kezünkbe.

A támadás azonban megosztja a felhasználókat, hiszen a Facebook atyja, Mark Zuckerberg, a SOPA, PIPA törvénytervezet ellen szintén elítélően nyilatkozott a Twitter, Google, Word Press, Wikipedia-val egyetemben.

A Megaupload bezárása után az Anonymus hackercsoport által indított világhálós partizánháborúnak tehát sincs még vége. A két törvénytervezet alapján a szolgáltatót lehetne büntethetni a felhasználók jogsértéséért, mely etikai szempontból kissé elítélhető.

A törvénytervezetek egy panasz benyújtásával lehetővé tennék a kormányzatnak, hogy bírósági vizsgálat nélkül járjon el az oldal ideiglenes blokkolását illetően. Ennek az eljárásnak a jogi elnevezése Amerikában prior restraint, de ennek elég alkotmányellenes szaga van még az USA-ban is.

A partizánakciók tehát a szólásszabadság, internetes szabad információáramlás mellett való kiállást és a globális felhasználói érdekeket hivatottak demonstrálni, továbbá a Kínában jelenleg törvényesen cenzúrázott internet elítélését hivatott hangoztatni.

A két törvény tárgyalását, bevezetését ugyan elhalasztották, de bármikor újra előkerülhetnek kicsit átdolgozva, akár a polgári jogok figyelmen kívül hagyásával is. A salátatörvények nálunk is hódítanak.

Anonymus szabadságharca tehát közös érdekünk, az eszközök illegálisak ugyan, de kérdem én: néha a törvényhozók nem hibáznak? Ha igen állampolgári kötelessége mindenkinek a saját hazájában erre felhívni a kormányzat figyelmét. Várjuk a szombatot, sikerül-e a hackerjáték?!

 

Írta: Balla Csaba