Összefogás az adat tolvajok ellen

Összefogás az adat tolvajok ellen

Adat tolvajok Facebook Google összefogásA Facebook, Google, Yahoo!, Microsoft, PayPal, Bank of America, Aol. cégek az Európában is ismertebbek azon tizenöt cégből, amelyek kezdeményezésével elindult a DMARC egyesület.

A BBC tájékoztatása szerint az internetes adathalászok elleni küzdelem céljából jött létre. a DMARC szövetség, célja a visszaélések visszaszorítása. Hamis honlapok, üzenetek segítségével próbálják meg az adathalászok a belépési kódok, internetbanki bejelentkező adatok megszerzését, a jogosulatlan használattal anyagi kár okozását.

A DMARC egyesület tagjai vagy ehhez csatlakozó cégek az elektronikus üzenet feladóját egyértelműen azonosíthatóvá tevő új technológia bevezetését tervezik, a hamisíthatóság lehetőségének mérséklésére.

A tervezet szerint az új rendszer szabványosítása is elképzelhető, hiszen a hamis üzeneteket a technológia ki fogja szűrni, ezáltal is védve a felhasználót. Azonban mit fog még kiszűrni? Mire alkalmas még ez a rendszer? Terroristaszűrő, anonymusszűrő, ellenállószűrő, szólásszabadság szűrő vajon illeszthető lesz-e a rendszerhez a „szabad” emberek védelmében?

A rendszer bevezetése után minden bizonnyal sok találgatás lát majd napvilágot. Azonban a kezdeményezés megérdemli a tiszta lapot, az ártatlanság vélelmét. Bizonyíthatja, hogy valamit tényleg a tömegek védelmében hoznak létre.

 

Írta: Balla Csaba