Félmillió eurós jóvátétel a Google-tól

Félmillió eurós jóvátétel a Google-tól

Google MapsKét év pereskedés és tárgyalótermi harc után a Google francia leányvállalata elvesztette a pert, amely ingyenes térképszolgáltatása miatt indult a Bottin Cartographes térképszolgáltató cég részéről.

A francia térképszolgáltató cég a Google szolgáltatásához hasonlatos, azonban fizetős tevékenységet folytat. A per versenyjogi vétség elkövetése, a konkurencia tönkretétele utáni ingyenesről fizetősre váltó térképszolgáltatás feltételezésére épült.

A cég számára kifizetendő félmillió eurón felül tizenötezer euró bírság is kifizetésre vár a francia Google leányvállalat részéről. A cég ügyvédje szerint bizonyítást nyert, hogy a nagy online szolgáltató kiszorítós stratégiája nem minősül legális eszköznek.

Az ingyenes térképszolgáltatás kapcsán a Google először veszített bíróságon. A bíróság döntése akár precedens értékű is lehet, akár a nemzetközi jogban is hasonló perek esetén.

A Google természetesen fellebezni fog a francia bíróság döntése ellen, nyilatkozta a vesztes fél szóvivője. Az ingyenes térképszolgáltatás mind a weboldalak mind a felhasználók részére hasznos, vélekedik a szóvivő.

Franciaországban és szerte a világon továbbra is akadnak versenytársai a Google-nak ebben a szegmensben, tehát a fellebezés indokoltnak tekinthető.
 

Írta: Balla Csaba