Graffitisből milliomos

Graffitisből milliomos

A bevállalós graffitis David Choe hét év után akár kétszázmilliós bevételt is elkönyvelhet a Facebook első irodájának dekorációs munkálataiért.

Facebook graffiti David Choe

Mark Zuckenberg a Facebook hőskorszakában, hét évvel ezelőtt, a cég első, Palo Alto-i irodájának dekorálását a graffiti művész beleegyezésével a cég fél százalékos tulajdonjogával egyenlítette ki mobilizálható készpénz szűkösségéből kifolyólag.

Türelem rózsát terem, hiszen a kezdeti idők szinte értéktelen részvényei az évek folyamán, a tőzsdére való bevezetéssel igencsak felértékelődhetnek. A kapcsolat a mai napig él a cég és a graffiti művész között, Mark Zuckenberg a Facebook irodáit világszerte David Choe-val dekoráltatja mind a mai napig.

A részvények tőzsdére való bevezetése még az idén májusban várható, azonban már nem tíz, hanem csak ötmilliárd dollárnyi részvény kibocsátásáról szólnak a hírek.

Az informatikusok, társtulajdonosok régi alkalmazottak, pénzügyi befektetők mellett tehát a graffitis is bőséggel megtalálhatja számítását a tőzsdei nyitással.

A részvények és a Facebook valós árát a piac fogja beárazni a tényleges értékre, az eddig felreppent százmilliárd dolláros érték akár a spekulánsokhoz is visszavezethető lehet.

Jelenleg a Facebook-ot birtokló, mintegy ötszáz résztulajdonos bízhat benne, hogy a bevezetés után rendesen kidagadhat a pénztárcájuk.

 

Írta: Balla Csaba