Apple vita Németországban

Apple vita Németországban

AppleNémetországban bírósági döntés alapján az Apple webboltja nem forgalmazhatja az iPhone és iPad egyes modelljeit.

Ennek oka a rivális Motorola szabadalomsértési vádja, mely szerint az Apple-nek nem volt joga az általuk fejlesztett technológiákat felhasználni az iPhone, valamint az iPad 3G- s termékeinél.

A német piacon eladásra kerülő eszközökben a hírek szerint a push e-mail funkció letiltása is elképzelhető, azonban ezen szabadalom ügyében a bíróság döntése még várat magára.

A push e-mail funkció a felesleges mobiltelefon adatforgalmazást gátolja, hiszen a hordozható eszközt csak akkor engedi az internethez kapcsolódni, ha e-mail érkezett.

Az Apple nyilatkozata szerint a hivatalos webáuházban letiltott, nem rendelhető termékek boltjaiban és partnereinél továbbra is hozzáférhetőek.

Az Apple fellebezése várható. Az indoklás a Motorola üzletpolitikájának ésszerűtlen, elfogadhatatlan licencpolitikája szolgálhat, a kérdéses technológiákkal kapcsolatosan.

Az Apple-t még az ág is húzza, a nemrég napvilágot látott távol-keleti összeszerelő üzemben történt öngyilkosságok, az alacsony béreknek köszönhető horribilis árrés adatainak napvilágra kerülése.

Gyorshírként most érkezett: az Apple pár órával a bíróság döntése után ismét forgalmazza a készülékeket Németországban hivatalos webáruházában. Az indoklás a monopoliumellenes törvény értelmezése szerint ugyanis versenyellenes magatartásnak minősül a licencek kirekesztő, ésszerűtlen feltételekkel való értékesítése az iparágban. A FRAND licenc alkalmazása tehát elvárható a Motorola-tól. Az Apple a Samsunggal is a licencdíjak miatti nézeteltérés miatt pereskedik.

 

Írta: Balla Csaba