Vigyázat fagyveszély!

Vigyázat fagyveszély!

FagyveszélyA mai világ elektromos játékszerei laptop, iPhone, okostelefon, sőt még a pendrive is igen érzékenyen reagálnak a fagypont alatti hőmérsékletre, ezért nem árt elővigyázatosnak lenni ezzel kapcsolatban.

Nyáron szó volt arról, hogyan árthat a meleg a számítástechnikai és egyéb eszközöknek, ám a veszély hidegben is fennáll, ezért érdemes szem előtt tartani, hacsak nem akarunk új eszközöket beszerezni.

Főleg a mínusz 8-25 celsiusról a szobahőmérsékletre való átállás veszélyes. A pára kicsapódása ezeknél a finom elektronikus berendezéseknél meghibásodást okozhat. Ennek elkerülésére ajánlott negyven-hatvan percig kikapcsolva tartani a berendezést szobahőmérsékleten, mielőtt használatba vennénk.

A bekapcsolásnál kicsapódó pára zárlatot okozhat, amennyiben az eszköz átvette a helyiség hőmérsékletét a Celsius skála pozitív tartományaiban, ennek esélye jócskán lecsökken.

A hideg a folyadékkristályos kijelzők halálához is vezethet, akár a szabadban, akár gépjárműben használva, illetve tárolva. A veszély azonban nem fenyegeti oly mértékben a speciális robosztusabb katonai, kültéri és túrakészülékeket.

Lehetőleg radiátor, nyílt láng, hajszárító rásegítést ne alkalmazzunk a laptop, okostelefon felmelegítésére, hiszen a hirtelen hevülés is problémákat okozhat.

A gépjárműben a GPS-t sem ajánlott kint hagyni ilyen időben, hiszen akár a kijelző vagy az akkumulátor is tönkremehet. Általánosságban ezen, modern elektronikus segédeszközök a nullától plusz harmincöt fokos hőmérséklettartományban működnek optimálisan.

A telefonok esetében lehűlt állapotban a párás, vizes helyiségekben való használat sem ajánlott, sőt esőben is tönkremehet a magas páratartalom miatt. Ennek oka, hogy sok gyártó direkt pára érzékekésére kifejlesztett alkatrészt épít a készülékeibe (kb:150huf), azonban ezt csak alaplapcserével hajlandó cserélni, garancia természetesen erre nem vonatkozik.

Bepárásodás esetén a kikapcsolás, akkumulátor kiszedése szobahőmérsékleten való kiszárítás segíthet, azonban az elektronika oxidálódása valószínűleg szintén garanciavesztést von maga után.

 

Írta: Balla Csaba