Terminátor szemüveg? Google fejlesztés

Terminátor szemüveg? Google fejlesztés

A Google terminátor szemüveg prototípusa állítólag harcra kész, a kiterjesztett valóság technológiát alkalmazó szemrevalót még fejlesztik ugyan, de az intelligens szemüvegről kiszivárgott adatok bíztatóak.

Google terminátor szemüveg

A Google mérnökeinek elképzelése szerint a high-tech lencsékbe eszkábált képernyő a viselőjét mindenről tájékoztatni fogja folyamatosan. (Remélem a viselését tiltani fogják vezetés közben.) A Google Googless szoftver már most is elérhető és az AR technológia már kipróbálható okostelefon illetve iPhone esetében Google szoftveres készüléknél.

A szoftver képes művészeti alkotások, könyvek, szövegek felismerésére akár adott nyelvre lefordítva is. Az értesülések forrása a Google-val foglalkozó 9to5Google blog szerint az elkészült prototípus egy mp3-as Oakley szemüveghez hasonlatos, okostelefon hardver alapokon.

Az okos szemfedőben az értesülések szerint kamera is elhelyezésre került, ami igen logikus, hiszen hogyan ismerné fel az objektumokat máskülönben. A vakun és a pillanatfelvételen, video rögzítésen sem fogunk csodálkozni a megjelenés után.

A navigációs rendszer kialakításának lehetősége technológiailag szintén kivitelezhető amennyiben, ezen funkció nem két lencsén mutatja az utat.

Az elképzelés tehát megvan a prototípus szintjén, a piacra kerülés nagy dobás lehet, amennyiben Kína nem előz be a kanyarban. A szemen folyamatosan hordott mobil eszköz káros hatásait majd hosszú távú kutatások eredményei alapján lehet eldönteni.

 

Írta: Balla Csaba