ACTA bírálat az Európai Parlament elnökétől

ACTA bírálat az Európai Parlament elnökétől

Az Európai Parlament elnöke Martin Schulz a jelenlegi formájában nem tartja jó döntésnek az ACTA törvény bevezetését az EU-s tagállamok részére.

ACTA ellenes tüntetés Budapesten

A sokat bírált ACTA törvény lényegében az internet felhasználók szabadságjogainak drasztikus megnyirbálását és a szerzői jogvédelemmel foglalkozó cégek, hivatalok jogainak mindenek fölé helyezését törvényesítené a bírálatok alapján. Van remény tehát a netezők jogainak tiszteletben tartására, amennyiben Martin Schulz televíziós nyilatkozata alapján jelenlegi formájában nem kerül aláírásra az ACTA az EU részéről.

ACTA ellenes tüntetés Budapesten

Jelenleg még négy tagállam nem csatlakozott a törvénytervezet aláíróihoz az Unióból. Bízzunk benne hogy Németország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia kitart álláspontja mellett ezzel megakadályozva az egységes Uniós szabályozásként való bevezetést. A júniusi tárgyalásig azonban még van néhány hónap, a hétvégi világméretű ACTA elleni tüntetéssorozat megismétlésével talán a kormányzatok is jobb belátásra bírhatóak.

ACTA ellenes tüntetés Budapest

A több száz városban lezajlott tüntetések visszhangja talán segíthet a törvényhozó testületeknek nézőpontjuk megváltoztatásában. A hideg és a tájékoztatás alacsony fokának ellenére Budapesten is mintegy ezer-kétezer lelkes demonstráció történt a Jászai Mari tér – Kossuth tér – Garibaldi utca (HENT székház) útvonalon szombaton.

ACTA ellenes tüntetés Budapest

A HENT (Hamisítás Elleni Nemzeti Testület) honlapja péntek éjjel két órára elérhetetlenné vált valószínűleg túlterheléses támadásnak köszönhetően.

Szeged, Pécs, Székesfehérvár is csatlakozott az ACTA elleni demonstrációhoz. A HENT és a régebben Szabadalmi Hivatal nevet viselő, ma Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala korábban kiadott nyilatkozatai szerint ugyan ez nem vezet érzékelhető változáshoz, hiszen a magyar jogszabályok lényegében már most az ACTA vállalásaival összhangban vannak.

Tulajdonképpen ilyen ajándékokat a kormányzatok és az EU folyamatosan adnak nekünk mi meg csak nyelünk, hiszen mást úgysem tehetünk egy látszat demokráciában.

 

Írta: Balla Csaba

Fotók forrása: hvg.hu