Olimpia 3D-ben

Olimpia 3D-ben

Közeleg az idei Nyári Olimpia, a televíziózás technológia új mérföldköveként részlegesen élő 3D technológiájú közvetítés várható világszerte.

3D olimpia közvetítés idén

A televíziós technológia rohamos fejlődésének köszönhetően SD, HD minőségű közvetítések mellett a BBC-n keresztül a világ tévétársaságai egyes élő közvetítések esetében 3D kimenő jel is fogható lesz.

A nyitó és záró ceremónia, a férfi száz méteres síkfutás élő 3D-ben várható, az angol közvetítést gyártó és az angliai közvetítés jogát birtokló cég tervei szerint, egyes megmérettetéseken szintén térhatású felvételre alkalmas berendezésekkel is rögzítenek. Azonban ezek 3D felvételei nem élőben, hanem az éjszakai összefoglalóban lesznek elérhetőek.

A BBC egyszerre két párhuzamos csatorna sugárzásával tervezi az olimpiai közvetítést. A BBC One valamint a BBC HD adása a versenyszámok esetében csak a különböző minőségű vétel lehetőségében mutat eltérést a tervek szerint, a két adás párhuzamos sportesemény sugárzást ígér.

Roger Mosey a BBC olimpiai közvetítésekért felelős vezetője blogjában taglalja a feladat komoly voltát, hiszen a helyszíneken párhuzamosan futó sporteseményeket, a 3D technológia újdonsága miatt nem kívánják megbolygatni az aránytalanul nagy hangsúlyozással.

A 3D berendezések piaca is élénkülhet az olimpiáig, hiszen eddig az ilyen készülékek nem terjedtek el nagy százalékban. A szerkesztés esetében a 3D vételre alkalmas készülékek alacsony számát is mindenképpen figyelembe kell venni.

A BBC tavaly a wimbledoni torna egyéni teniszdöntőit már 3D-ben sugározta, a rutin tehát adott, nagy bakik nem várhatóak a közvetítést illetően. Azonban a 3D felvételek az élő közvetítésben viszonylag újdonságnak számítanak, bár az 1936-os berlini olimpiára fejlesztett sztereoszkópikus kamerákat a futószámok célfotóihoz már akkor is használták, ami szintén térhatást megközelítő felvételre volt alkalmas.

További érdekesség hogy az archívumokban 3D felvételeket sem Jesse Owens, sem más színes bőrű versenyzőről a nácik nem archiváltak. A második világháború előtt azonban már 3D náci propagandafilmek is leforgatásra kerültek.

 

Írta: Balla Csaba