Frusztrálja a felhasználókat a Google perszonalizált keresése

Frusztrálja a felhasználókat a Google perszonalizált keresése

Az átlagfelhasználóknak a Google új személyre szabott keresése igen nagy százalékban kiveri a biztosítékot, az amerikai közvélemény kutatás alapján.

A Google felhasználókat frusztrálja a személyre szabott keresés

A mintegy négyszáz fős reprezentatívnak tervezett felmérés szerint a megkérdezettek igen magas százalékban nem rajonganak az eddig személytelennek gondolt találati oldalon való barátok, ismerősök tartalmainak megjelenítése iránt. A Google ugyan eddig is alkalmazta a technológiát, azonban a bevezetett perszonalizált keresés durván szembesítette, szembeállította az átlag fogyasztót a találati listák ilyetén összeállításával.

A felhasználók vélhetően azt hitték, hogy eddig a találatok megegyezőek voltak a keresésben másokéval, azonban az igazság tükréről lehullott a lepel a személyes találati listák bevezetésével.

A Google célja a személyes találatokkal ésszerű is lehetne, azonban az válaszadók több mint 45%-a ugyanazt szeretné kapni mint más a találati listán. A felhasználók aggályai érthetőek, hiszen a személyes profil összeállítása a Google által nem áll messze a megfigyelés, kategorizálás szintjén a majdhogynem titkosszolgálati eszközöktől, ugyanis személyes adatok, információk elemzése és kezelése alapján állítja össze a találatokat.

A Google folyamatosan az adatvédelmi kérdésekben való eljárásával kapcsolatosan kerül a média és különböző szervezetek kereszttüzébe. A szervezetek igényei bármilyen különbözőek, a szolgáltatási megoldások korlátozása a Google esetében rendszeresen felmerül.

A Google+ bukása után tehát ez sem igazán jött be a keresőóriásnak. A negatív reakciók jóval erősebbek a szokásosnál, hiszen majd minden újdonság bevezetése negatív felhangokat is generál.

A Facebook elleni csata a Google részéről a közösségi oldalak piacán igencsak vesztésre áll. Talán vigaszt jelenthet a Google-nak, hogy a Facebook eddig minden próbálkozásnak ellenáll a konkurencia részéről és továbbra is a közösségi oldalak csúcsán tartja vezető helyét.

 

Írta: Balla Csaba