Légy hiteles a Facebook-on

Légy hiteles a Facebook-on

Facebook profil hitelesítésA Google+ és a Twitter nyomdokain eljött az idő a Facebook-on is, amikor az ellenőrzött profil bevezetésre kerül. Az igazolvánnyal való hitelesítés, egyenlőre még csak a celebek részére kötelező, azonban a közeljövőben várható a szélesebb körre való kiterjesztés a „mezei” felhasználók számára is.

A profil ellenőrzés eddig is jelen volt a tízezer like feletti kiemelt felhasználók esetében, azonban a hírességek oldalain az ellenőrzött profil hitelesítésének ideje most indul. Érdekesség hogy elvileg nem kötelező érvényű, sőt semmilyen jelzés nem kerül a valóban ellenőrzött profilok mellé más szolgáltatókkal ellentétben. A Facebook azonban keresésnél az ellenőrzött profilokat sorolja az élre a hasonló nem ellenőrzött oldalak fölé.

A hitelesítés nem űrlapon, hanem a szolgáltató megkeresése által lesz elérhető a hírességek részére (lesz ám sértődés). A szolgáltatóhoz eljuttatva az igazolvány másolatával történik a hitelesítés, azonban az ígéret szerint a dokumentum másolat, azonosítás után, elvileg törlésre kerül. A Facebook kissé lemaradt a konkurens szolgáltatóktól, bár ennek inkább örülni kell, hiszen a személyes adatok védelmében nem állnak a topon. Az ellenőrzött profilok jeltelensége, józan paraszti ésszel nehezen felfogható, hiszen az akció értelmetlenségi együtthatóját az egekbe repíti a felhasználók részéről. Továbbra sem fogom tudni, hogy tényleg barátaim-e a True Blood sztárjai, hátha úgy nem bántanak.

A későbbiekben, a nem túl celeb felhasználók esetében való beazonosítás elvileg segítséget nyújthat a felnőtt tartalmak szűrésére. Az adatok törlése után? Igen, ilyen ügyes és kiforrott technológiákkal operálnak, lassan egy Facebook regisztráció virtuális személyazonosítóvá lép elő. Az interneten való anonimitás eddig sem igazán létezett, azonban egyre nagyobb energiát fektetnek a felhasználók és kapcsolataik feltérképezésére, megfigyelésére. De ki erőlteti és engedélyezi ezt?

A kommunikációs csatornák megfigyelése a beazonosítás, szinte rögeszmés félelem jeleit mutatja. Egyes nézetek szerint a terrorizmus a közösségi oldalakon szervezi akcióit, esetleg a tömegek megvilágosodásától való félelem vezeti az értelmi szerzőket???

 

Írta: Balla Csaba