Klónok támadása az internet szabadsága ellen

Klónok támadása az internet szabadsága ellen

Úgy látszik, sohasem szakad vége a próbálkozásoknak, amivel az interneten folyó tevékenységek megfigyelése, rögzítése az internet fölötti kontroll megszerzése a célja bizonyos érdekcsoportoknak.

Internet szabadságjogok

A SOPA törvénytervezet elleni világméretű webes lázadásnak köszönhetően ugyan a törvény lekerült a napirendről, de hiú ábránd azt gondolni, hogy az online szabadságjogok veszélyeztetettségének ideje lejárt. Lamar Smith republikánus képviselő texasból, ismét javaslattal állt elő a Sopa ugyanis szintén hozzá köthető.

Kérném a komolyság megtartását az új mumus ugyanis PC FIPA néven kelt rettegést a Birodalom bírálói között. A csodafegyver lényege a gyermekpornó elleni küzdelem, a célok továbbra is a felhasználók adatainak, szokásainak, kereséseinek rögzítése megfigyelése és elemzése. A Nagy Testvér-törvény gúnynévvel illetett tervezet a kritikusok szerint a mindenki ellen bevethető, általános felhatalmazás az állam részére az online lehallgatásra. Szintén a szolgáltatókat köteleznék az adatok gyűjtésére, tárolására 18 hónapra visszamenőleg. A tárolandó adatok között a meglátogatott oldalak, e-mailek, chat üzenetek, online pénzmozgások, telefonhívások, a generált fellépési IP-címek listája is szerepelne.

A hatóságoknak való kiadás az érintett előfizető tájékoztatása nélkül kerülne a hatóságok kezébe. A szolgáltatók mellett azonban a weblapok üzemeltetőinek is kötelessége lenne az adatgyűjtés, tárolás. A jogvédők azonban ismét tiltakoznak az USA-ban hiszen az alkotmány negyedik kiegészítése szerint bírói végzés nélkül sem megfigyelés, adatgyűjtés, házkutatás nem végezhető. További érdekesség, hogy a lakosság kevesebb, mint három ezrelékének esetében feltételezhető a gyermekekkel folytatott szexuális bűncselekményben való részvétel. A lakosság 99.7%-ának megfigyelése azonban erre a 0.3%-ra való hivatkozással szerintük már jogszerű lehet. Az online gyermek elleni fizikai erőszak igen érdekes elképzelés, a webes megfigyelés a pajták bekamerázásával lehet, hogy hatékonyabb lenne.

A többségi támogatottság a tervezet mellett áll, de ez a SOPA esetén is megvolt, a világméretű online lázadás azonban néhány óra alatt mégis ellenzésre fordította a képviselőket.

A törvény-klónok felbukkanása a korábbi események tükrében, Európában is várható, hiszen tudjuk, melyik farok csóválja a kutyát. Az ACTA is az USA-nak köszönhető ködös törvényecske, amely hosszú távon akár az online szabadságjogok majdnem teljes elvételéig is tovább szabályozható.
 

Írta: Balla Csaba