Az Európai Bizottság döntött

Az Európai Bizottság döntött

A kalózszűrés a közösségi oldalakon, nem tehető kötelezővé a szolgáltatók részére, hiszen a szűrők létrehozása, fenntartása óriási anyagi terheket róna a közösségi oldalakra.

SABAM logo

Az Európai Bizottság egy évek óta húzódó belga per legfelsőbb fórumaként döntött a Netlog vállalkozás javára a helyi közösségi oldal ügyében a Sabam belga jogvédő szervezet ellenében. A tavalyi évben szintén vesztett a Sabam, a Belgacom internetszolgáltató elleni jogi eljárásban, ahol az illegális tartalmakat kínáló weboldalak blokkolása lett volna a cél. A Netlog elleni per tárgya a jogi úton való kötelezés lett volna a jogsértő tartalmakra, hivatkozásokra (filmek, zenék) mutató bejegyzések szűrését illetően.

A Bizottság indoklása szerint a rendkívül bonyolult és drága rendszer kiépítése indokolatlanul nagy anyagi teher, valamint a felhasználók személyiségi jogai is csorbulhatnak. Azonban ne legyünk naivak, nem kötelezhetőek, de a technológia alkalmas a szűrők létrehozására, alkalmazására. Az internetezők letöltési szokásainak adataival néhány országban a jogvédő cégek házalgatnak peren kívüli megegyezést felajánlva néhány száz Euro fejében. Ez nem szűrő mivel a torrentezést, letöltést nem gátolja, azonban az adatszolgáltatással a jogvédelmet a személyiségi jogok fölé helyezi.

A jogvédelem bármilyen fontos dolog hamis mosoly kerül az arcunkra, ha kiderül, hogy például a letöltési Top10 éllovasa az AVATAR-nak csak a mozis bevétele 2 MILLIÁRD dollár fölött volt. A VASEMBER 2. szerényebb, 312 MILLIÓ dolláros mozisforgalma ugyan jóval alacsonyabb, de a TRANSFORMERS: A bukottak bosszúja 836 MILLIÓ USD mozibevétele igen tekintélyt parancsoló összeg. A jogdíjak ésszerű szinten tartásával talán még magasabb bevételek generálódnának, azonban amíg a jogdíjak mértéke piacképtelen a megtorlás és a kriminalizáció eszközei továbbra is csak közfelháborodást váltanak ki. Akár SOPA, PIPA vagy ACTA törvényt szeretnének a FÖLD BOLYGÓ népeire erőltetni.

 

Írta: Balla Csaba