Nyomozás a magyar Anonymus támadások ügyében

Nyomozás a magyar Anonymus támadások ügyében

Nemzetközi összefogással nyomoznak a magyar Anonymus támadások elkövetői után. Részleteket még nem közöltek, azonban a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője „számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt”, külföldi társszervezetek együttműködésével való nyomozásról számolt be.

Anonymus

A helyi szintű emberi szabadságjogok melletti kiállás ilyen formája törvénybe ütköző cselekedet, az Anonymus hackercsoport eszközeit alapul véve. Már politikai indíttatású cselekedetként bélyegzik, a szólásszabadság melletti kiállás hackertámadás eszközeivel élő névtelen elkövetőit. A támadások közül az ACTA törvényhez való csatlakozás elleni demonstráció részeként, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület honlapjának túlterheléses támadásának ügyében is nyomozhatnak.

Hoffman Rózsa honlapja is hasonló támadásnak köszönhetően lebénult a Hallgatói Hálózat demonstrációja idején. Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség szintén hackertámadás áldozata lett februárban, oldalukról jelentős mennyiségű adat törlésre került. Legkomolyabb célpontként azonban Új Alaptörvény szövegeződött az Alkotmánybíróság honlapjának feltörésének melléktermékeként.

A rejtőzködő orvul támadó, arctalan lázadók a Facebook és a Twitter oldalakat használva hirdették, és a publicitást sem mellőzve a támadások eredményességéről is beszámoltak az érdeklődőknek. A Btk. alapján akár két év szabadságvesztés is kiróható az elkövetőkre, hiszen a 300. paragrafus C pontja („Aki adat bevitelével, továbbításával, megváltoztatásával, törlésével illetőleg egyéb művelet végzésével a számítástechnikai rendszer működését jogosulatlanul akadályozza, vétséget követ el.”) szerint a törvény így rendelkezik.

A nyomozás egyik érdekessége hogy a BRFK számítógépes bűnözés elleni alosztály speciálisan képzett csoportja helyett, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNYI) alá sorolták a nyomozást. Az NNYI azonban a társadalomra különösen veszélyes bűncselekmények kiderítésére szakosodott és alapított intézmény. A diákcsínynél kissé komolyabb megnyilvánulások, tehát a Rendőrség és a Kormányzat részéről is kiemelt figyelmet kapnak a nyomozás során.

Az esetleges letartóztatásokról azonban még nem érkeztek hírek hazánkból, bár az Anonymus csoport Dél-Amerikai tagozatának néhány állítólagos tagját néhány napja letartóztatták. Ennek az Interpol honlapja látta kárát, hiszen bosszúból egy hackertámadásban lebénították a weboldalt.
 

Írta: Balla Csaba