A Microsoft újabb szerzeménye: a Yammer

A Microsoft újabb szerzeménye: a Yammer

Aki nem tudná, a Yammer is egy közösségi oldal, csak éppen egy szűkebb közösségé. Konkrétan azoké, akik ugyanannál a cégnél dolgoznak (lehetőleg minél nagyobb vállalatnál), vagyis a kukac után ugyanaz a név van az e-mail címükben.

Alulról építkezik a hálózat, eleinte ingyen, de ha jól működik, és a vezetés úgy gondolja, a cég megvásárolhatja a jogot az adminisztrációhoz. Valószínűleg érdemes, hiszen éppen az ilyen nagyvállalatok jobban szeretik, ha a dolgozók minden idejüket nekik szentelik, így nem kell munkaidőben a Facebookon lógni, a belső hálózaton is remek pletykákhoz lehet hozzájutni, és még a főnöknek is jogos belépése van. Ha ügyes, a motiváció egyik eszköze is lehet. Ha nem annyira, akkor csak az ellenőrzésé. De mindenképpen a hatékony kommunikációé és nem utolsósorban a közösségi érzésé.

Azt már tudjuk, hogy az ilyen közösségi oldalak egyben remek üzletnek bizonyulnak. Bizonyára így gondolkodott a Microsoft is, amikor nem kevés pénzért – 1,2 milliárd USA dollárért – megvásárolta a Yammert. Sajnos a hírek szerint egyelőre nem tudhatunk többet. De ha megnézzük a Yammer honlapját, miszerint jelen pillanatban több mint 200 ezer vállalati felhasználójuk van, azt gondolhatjuk, a Microsoft nem tett rossz lóra. Hogy vannak-e tervei vele, vagy csak a „nehogy más vegye meg” elve vezérelte, ez a jövő zenéje.