ACTA ad acta?

ACTA ad acta?

Még nem a végleges döntés született meg, de az Európai Unió illetékes bizottsága elutasította az ACTA egyezményt. A végső szót az Európai Parlament fogja kimondani július elején.

Az INTA (az unió Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága) nem támogatja az amúgy is világszerte vitatott megállapodást, mint ahogy az Európai Parlament elnöke, Martin Schulz is kifejezte már ezzel kapcsolatban hasonló véleményét. Az ACTA lényege röviden a termékhamisítás és a kalózmásolatok visszaszorítása lenne. Kiötlői azonban kicsit túllőttek a célon, az egyezmény pontatlan megfogalmazásai aránytalanul szigorú szankciókat helyeztek kilátásba az egyszerű internethasználókkal szemben. Nem voltak véletlenek – és talán nem is voltak hiábavalók – világszerte a demonstrációk, tüntetések az ACTA ellen.

A világháló természetéből fakad, hogy nem tűr korlátokat. Természetesen vannak, akik visszaélnek az internet adta lehetőségekkel, de a többség egyszerűen csak élvezi a szabadságot, hallgatja, nézi, olvassa a szerzői jog által védett termékeket. Az INTA tagjainak többsége szerint az ACTA alkalmatlan a kereskedelmi célú termékhamisítás megakadályozására, ellenben feleslegesen korlátozza az egyszerű fogyasztókat. Hiszen az alkotók célja is az valószínűleg, hogy alkotásuk minél több zenekedvelőhöz, műélvezőhöz, olvasóhoz eljusson. Ebből még nem lehet megélni, de az új technológiák újfajta megközelítést igényelnek. A régi beidegződések helyett alkalmazható és célszerű rendelkezések szükségesek, amelyeket a becsületes internethasználók és kultúraélvezők is elfogadnak, és nem érzik magukat korlátozva a szabadságukban.

A végleges döntés az ACTA törvénybe iktatásáról vagy annak megakadályozásáról még nem született meg. Az INTA döntése azonban jelentős lépés, afféle útmutató is lehet az Európai Parlament képviselői számára. Hamarosan meglátjuk, csatlakozik-e Európa az egyezmény ratifikálásához.