Átmeneti leállás a Twitternél

Átmeneti leállás a Twitternél

A Twitter rendelkezésre állása ugyan szinte folyamatos, néhány napja mégis történt egy leállás, és majd két óra hosszan nem volt elérhető. Talán nem tragédia, de elég kellemetlen minden érintettnek.

A felhasználók persze hamar elkezdtek találgatni a leállás okait illetően, de a hivatalos álláspont szerint a Twitter üzemeltetői maguknak csinálták a bajt. Az aktuális frissítéssel együtt beengedtek egy „bogarat” a rendszerbe, és aztán megindult a lavina. Minden mindennel összefügg, ezt bizonyítja a tény, hogy az apró hiba újabbat generált, aztán – mint a dominó – bedőlt az egész rendszer. Hasonló több órás leállás néhány hónappal ezelőtt a Facebook-nál is volt, bár akkor nem derült ki a nagyközönség számára a konkrét ok.

Mindannyian szembesültünk már olyan helyzettel, hogy éppen amikor nagyon fontos lett volna, valami nem működött. A lift, az ATM vagy a kedvenc oldalunk. Túlcivilizált társadalmunkban valóságos tragédiaként éljük meg, ha valamiért áramkimaradás van, netán sztrájkolnak a vasutasok. A Twitter vagy más közösségi oldalak leállásakor pedig teljes elszigeteltségben, megbénulva és magányosan bámuljuk a kisebb-nagyobb kijelzőket… Ezen még túl lehet lépni, de más a helyzet, ha a Twitter munkaeszköz, netán hirdetési felület. És maga a Twitter is csorbult imázzsal dolgozik tovább.

Járt utat a járatlanért, el ne hagyj! Jól ismerjük a közmondást, és ebben az esetben talán egyet is érthetünk vele, de valljuk be, nem a haladást szolgálja, nem az ilyen elveket vallók viszik előre a világot. (Azon is el lehet töprengeni, hogy valóban előre megyünk-e, de ez egy másik történet.) Inkább drukkoljunk a Twitter fejlesztőinek (meg a többi hasonlóénak), hogy sikerüljön minél kevesebb zökkenővel működtetni a jövőben kedvenc oldalainkat.