A YouTube letiltja az mp3-rippereket

A YouTube letiltja az mp3-rippereket

Eddig egy kis ügyességgel ki lehetett nyerni a zenét a YouTube oldalain a klipekből, de most vége a jó világnak!

Én még emlékszem, amikor a kazettás magnóval ültem a rádió mellett, és valamelyik kívánságműsort hallgatva vártam, hogy megnyomhassam a felvétel gombot. Ha mázlim volt, több kedvencet is lejátszottak, és én mindet felvettem, persze ugyanarra a kazettára. És akkor a videofelvevőkről még nem is beszéltünk. Lopás, nem lopás – mindenki ezt csinálta, nem üzletszerűen, csak saját használatra (mint a házi pálinkát). A módszerek változtak csak, a lényeg nem: most a YouTube oldalairól szerezzük meg a nekünk tetsző zenét. Hihetetlen kincsesbánya, az tény.

Ha már a pálinkát emlegettük… Ez is olyan szép magyar szokás, ha lehet ingyen zenét szerezni, akkor dehogy veszek pénzért! És ha hagynak egy kiskaput, akkor azt ki kell használni. A világ gazdagabb és boldogabb tájain ezt nem értik, hiszen mennyivel egyszerűbb bemenni a boltba, levenni a polcról, leperkálni az árát, és nincs macera. De mi szeretjük a macerát, büszkék vagyunk, ha megtaláljuk a kiskapukat, a többiek pedig mind lúzerek.

A lényeg az, hogy a YouTube mostantól – valamilyen oknál fogva – nem engedi a zenék lementését a klipekből. Hallgassuk csak ott az oldalon, közben nézzük a hirdetéseket, és ne töltögessük le a zenét a saját kis lejátszónkra. Gondolom, lesz egy kis felháborodás, hogy ha eddig lehetett, akkor most miért nem, aztán pedig mindenki beletörődik – vagy új megoldásokat keres a problémára…