Elindult az m3D adása

Elindult az m3D adása

Egyelőre csak kísérleti jelleggel, de megkezdte a sugárzást az első térhatású képet adó magyarországi tévécsatorna, az MTVA m3D elnevezésű csatornája.

Egy korábbi írásban már volt szó arról, hogy az idei Nyári Olimpia ideje alatt kísérleti jelleggel 3D technológiájú közvetítések várhatók. A kísérleti jelleg azt jelenti, hogy egyelőre kb. másfél hónapig láthatják a 3D-s tartalmakat azok a kevesek, akik budapestiek, a szolgáltatójuk továbbítja számukra a jelet, és rendelkeznek megfelelő készülékkel. Ők elsősorban sportközvetítéseket – például olimpiait – láthatnak, meg persze más 3D-re készült műsorokat is.

Az adást élvezők köre nem éppen széles, július 2-a után viszont némiképpen bővül, az Antenna Hungária után más társaságok is beszállnak a 3D-s műsorszórásba. A jó hír, hogy akik élvezhetik, azok ingyen kapják, egyik szolgáltató sem számol fel érte külön díjat (legalábbis a tesztadás ideje alatt), és végre a 3D-s adás vételére alkalmas tévékészülékeket nem csak számítógépes játékokhoz tudják használni.

Sajnos jelen sorok szerzője nem tartozik a boldog kevesek közé, akik nézhetik az újonnan indult csatornát, neki csak a műsor böngészése jutott. Most irigykedik. Pedig még el sem kezdődött az olimpia! Merthogy addig is úti- és természetfilmek mennek szinte folyamatosan az m3D-n, és azok bizonyára sokkal élvezetesebbek 3D-ben, mint 2-ben.

De bízzunk abban, hogy a tesztadást majd igazi állandó adás követi, hogy addigra a 3D-s vételre alkalmas tévékészülékek is mindenki számára elérhetők lesznek, és persze a szolgáltatónk sem teszi nagyon magasra a mércét (úgy értem, árban). Bízni lehet, az nem kerül semmibe…