A Google mesterséges agya

A Google mesterséges agya

A Google legújabb fejlesztése egy szuperszámítógép – ezer személyi számítógép összekapcsolva –, afféle virtuális idegrendszer, amelynek feladata azonosítani a macskákat.

Ezért kár volt az a sok okosság – gondolhatnánk, hiszen annyi minden van, amire égető szüksége lenne az emberiségnek. Miért pont a macskákkal bajlódnak ott Kaliforniában? Nincs jobb dolguk? Az is lehet, hogy tényleg nincs, de ha jól belegondolunk, igazán szép teljesítmény egy szuperszámítógéptől, hogy felismerjen egy macskát. Úgy képzeljük el, hogy képek özönét zúdítják rá – például a YouTube klipjeiből –, és a komputer a saját algoritmusa alapján kidolgozott módszerrel képes felismerni nemcsak a cicákat, de bármilyen más ismétlődő látványt. És ha így nézzük, akkor ez valóban egy remek technológia, tulajdonképpen az emberi agyat szimulálták, hiszen az is valahogy így működik. Az biztos, hogy a módszer a hasonló feladatok korábbi megoldásait túlszárnyalja, lényegesen kevesebb a hiba. Nemcsak a felismerendő elem formáját nézi, és nem téveszti össze a kiflit a félholddal.

Szóval mégiscsak nagy durranás, ha a szuperszámítógép képes felismerni a macskákat. Mert ha azt képes, akkor mást is. Felfoghatjuk ezt a tesztet egy alapkutatás részeként, az pedig majd a későbbiekben derül ki, mi mindenre lesz használható ez az emberi agyat utánzó szuperszámítógép, a Google mesterséges agya. Reméljük, szép és nemes célok szolgálatába állítják majd.