A Microsoft hatalmas büntetése

A Microsoft hatalmas büntetése

Nyolc éve húzódott a Microsoft ellen az a per, amelynek a végére tetemes bírsággal tett pontot az EU versenyügyekben illetékes bírósága.

Az Európai Unió bíróságánál is lassan őrölnek a malmok, de azért őrölnek. Már 2004-ben úgy találták, az amerikai szoftvercég visszaél piacvezető helyzetével, ezért megbírságolták. 2008-ban ezt újabb büntetéssel fejelték meg, mivel a Microsoft nem változtatott – nem tette elérhetővé más szoftverfejlesztőknek a Windows forráskódját, nem adta ki az XP beépített Media Player nélküli változatát –, egyszóval nem tett eleget a korábban rá kirótt kötelezettségeinek. Ezt az ítéletet fellebbezte meg a Microsoft, de a pert lényegében elvesztette, a bírság összegét éppen csak egy picit mérsékelték 899 millió euróra. Ezzel együtt már 1,7 milliárdra rúg a bírság teljes összege, ami példátlan az Európai Bíróság és a Microsoft történetében egyaránt.

Ha csak ezt a mostani 899 millió eurót nézem – nem semmi! De ha a Microsoft évek óta nem tesz eleget a trösztellenes vizsgálat nyomán meghozott ítéletnek, hanem inkább megkockáztat még egy büntetőbírságot, akkor azt kell gondolnom, hogy még így is jócskán megéri. Amíg pereskedett, nyert néhány évet, amelyet monopolhelyzetben vészelt át, tehát valószínűleg nem kerül padlóra a bírságtól. És valószínűleg a piacról továbbra sem szorul ki, hiszen a legtöbb egyszerű felhasználó nem is hallott más operációs rendszerről vagy irodai alkalmazásról, csak az övéről. (Talán még az ítélet is a saját gyártású szövegszerkesztőjükön íródott meg…) Kétlem, hogy lehetséges kibillenteni a pozíciójából, viszont érdekes lenne azt is nyomon követni, vajon a bírság összege milyen nemes célokat szolgál majd.