A Twitter a nyomozások helye is

A Twitter a nyomozások helye is

Már eddig is sejtettük, hogy a közösségi oldalakon megosztott adatainkat nemcsak azok láthatják, akiknek mi szánjuk, hanem a hatóságok is bele-belepillantanak. A Twitter jelentésében közölte, hogy a kormányzati szervek vagy nyomozók gyakran kérnek tőlük információkat.

Leginkább Amerikában fordulnak a nyomozó szervek a Twitter közösségi üzenőoldal üzemeltetőihez, hogy szolgáltassanak adatokat a tagjaikról, hogy legyenek segítségükre a vizsgálódásban. A statisztikák legalábbis ezt mutatják, meg hogy az ilyen segítségkérések egyre gyakrabban fordulnak elő. A növekvő tendencia oka lehet, hogy a Twitter népszerűsége is egyre nő, és az arab országok megmozdulásaiban már bizonyította hatékonyságát is. Amerikában az Occupy mozgalom demonstrációinak szervezésében is komoly szerepet kapott, tudják ezt az ottani ügyészek is. A Twitter pedig hiába hivatkozik arra, hogy a közte és a felhasználók között létrejött szerződés értelmében nem rendelkezhet az egyes felhasználók profiljának tartalmával, a hatóságok nem engednek, és bekérik, majd fel is használják az információkat a nyomozásban vagy a bizonyításban. Most éppen az egyik tavaly letartóztatott demonstráló ellen.

A Twitter válasza a hatóságok kényszerítő fellépésére, hogy eztán közzéteszi az ilyen kérésekről készült statisztikáit is, számszerűsítve, melyik nyomozó vagy kormányzati szervtől hány utasítás érkezett az információk kiszolgáltatására. A módszer nem új, a Google is rendszeresen ad ki ilyen témájú közleményeket.

Ha sorozatgyilkosokról van szó, a hatóságok fellépése érthető, de ha a társadalmi egyenlőtlenségek vagy a korrupció ellen küzdő mozgalmak ellen lépnek fel, nem keltenek szimpátiát.