Már tény: ACTA ad acta

Már tény: ACTA ad acta

Fellélegezhetnek az ACTA egyezmény ellenzői, hiszen az Európai Parlament képviselői egyértelműen leszavazták a megállapodást: az EU-ban nem korlátozzák az internet szabadságát.

Ezen az oldalon is írtunk már arról, hogy az egyezmény eredeti célja – védelem a szellemi tulajdonnak, a kalózkodás és a hamisítás visszaszorítása – szép és nemes cél lenne, ha a megállapodás nem korlátozná túlzott mértékben a szólás szabadságát, az internet fejlődését, és ha szankciói a valódi „bűnösöket” – a kereskedelmi célú hamisítókat – sújtanák. De ennek ellenkezőjéről nemcsak a világszerte felháborodó tiltakozók vannak meggyőződve, hanem az EP képviselői is jelentős többségben (a tegnapi szavazás aránya: 478 ellene, 39 mellette, 165 tartózkodás). Ez a döntés azt jelenti, hogy sem az Európai Unió mint önálló egység, sem pedig egyes tagállamai nem fogadják el az egyezményt, még ha korábbi nyilatkozataik szerint egyet is értettek vele.

Az ACTA már a kezdetektől sok kritika célpontja volt, és nemcsak az internethasználó civilek tiltakoztak, de a szakemberek és a döntéshozók is aggályoskodtak. Talán valóban igaz, hogy többet ártott volna, mint amennyi hasznunk lehetett volna belőle. Az ellenben egyértelműen kiderült, hogy ha a törvényjavaslatot előkészítő munka nélkülözi a nyilvánosságot, az eleve gyanús. Az érintettek teljes kizárásával, egyeztetések nélkül készülő tervezet pedig óhatatlanul tiltakozásokat vált ki. Így a probléma megoldása – tudniillik a hamisítás visszaszorítása – még várat magára.